5/11/09

Σοσιαλιστικός ρεαλισμός Made in Greece

Μπορεί να συμφωνείτε ή να διαφωνείτε με το περιεχόμενο, αλλά η ταινία αυτή (τουλάχιστον το trailer της) θυμίζει σοβιετικά προπαγανδιστικά φιλμ. Χαρακτηριστικά: η αντιπαραβολή του τρόπου, με τον οποίο οι δύο στρατοί (στη μία περίπτωση αξιωματικοί άψογα ντυμένοι και έχοντας κοιμηθεί καλά, και, μάλιστα, ξένοι εύχονται "to victory!", στην άλλη οι αντάρτες με την κλασσική, για σοβιετικά φιλμ, αντιφώνηση, ο ένας να φωνάζει και οι υπόλοιποι να απαντούν, "Ψυχή! - Βαθιά" μεταξύ ταλαιπωρημένων στρατιωτών, στους οποίους περιλαμβάνονται συμμετρικά τοποθετημένες και γυναίκες) πίνουν για τη νίκη, αλλά και τον ψυχρό αμερικανό αξιωματικό να λέει: "Kill them!".




Ανεξαρτήτως της γνώμης που μπορεί να έχει κανείς για τον Εμφύλιο, ποιος φταίει, ποιος είναι ο καλός ή ο κακός, δεν είναι εντελώς σοβιετική κόπια όλα αυτά; (φυσικά η υιοθέτηση από το σκηνοθέτη του συνθήματος των ανταρτών ως τίτλου της ταινίας μάλλον προδίδει τη δική του τοποθέτηση - και εννοείται ότι έχει τη στήριξη του κράτους)

3 σχόλια:

Rowlf είπε...

"Έλληνες να ντουφεκάνε Έλληνες;"

…ενώ αν "ντουφεκούσανε" τίποτα Ιταλούς (με την πατρίδα τους τη γελοία που λέει το άσμα) ή τίποτα Αλβανούς (που δεν θα γίνουν Έλληνες ποτέ) θα ήταν πιο light το πράγμα…

Oh the humanity!

mahler76 είπε...

έλεος με τα μετεμφυλιακά σύνδρομα των Ελλήνων κινηματογραφιστών.

saetiger είπε...

Έκαστος στο είδος του κι ο Λουμίδης στους καφέδες.