18/11/09

Η αυτοκρατορική μοναξιά του πιάνου

Δεν θυμάμαι πότε ακριβώς πρωτάκουσα την φράση του τίτλου. Για καιρό μου φαινόταν απλά αστεία. Ήμουν πιτσιρικάς, στην "επαναστατημένη" μου περίοδο, είχα αρχίσει να ανακαλύπτω τη σύγχρονη μουσική και είχα σαγηνευτεί από τους νέους ηχητικούς κόσμους που έφτιαχνε. Ο Σοπέν, ο Τσαϊκόφσκι και οι λοιποί ρομαντικοί συνθέτες ακούγονταν προσβλητικά μπανάλ και γλυκεροί στα αφτιά μου.

Ειδικά με τον Σοπέν, είχα μεγάλο πρόβλημα, αλλεργία. Μου μύριζε φορμόλη και γιαγιαδίλα. Μάταια η δασκάλα μου διαμαρτύρονταν, "Γίνεται, μωρέ, πιανίστας που να μην πιάνει Σοπέν στα χέρια του;" η απάντηση μου ήταν σταθερά, "Γίνομαι εγώ". Με τον Statler που ήμαστε συμμαθητές από το σχολείο και το ωδείο και που πάντα λάτρευε τον Σοπέν έχουμε κάνει αναρίθμητους καυγάδες για το θέμα. Φαίνεται λοιπόν πως έχω αρχίσει να γερνάω γιατί εδώ και καιρό εκτιμώ όλο και περισσότερο αυτή τη μουσική.

Ή ίσως αυτή η αρνητική αντίδρασή μου να ήταν γιατί έφαγα στη μάπα μεγάλες ποσότητες κακοπαιγμένου Σοπέν· και υπάρχουν ολόκληρα βουνά κακοπαιγμένου Σοπέν στα οποία εξακολουθώ να έχω οξεία δυσανεξία· τα αναγνωρίζετε από το rubato που έχει γίνει ξεχειλωμένο και τη "ρομαντική εκφραστικότητα" που δεν είναι παρά επί σκηνής αυνανισμός. Κακός Σοπέν είναι και ο ακριβώς ανάποδα παιγμένος Σοπέν, ο Σοπέν που παίζεται λες και είναι Prokofiev. Ακόμα θυμάμαι κριτική γνωστού περιοδικού για την ηχογράφηση των σπουδών από τον Peter Donohoe με τίτλο "Chopin that you wouldn't give to your grandma". Και ποιος είπε ότι για να θεραπεύσουμε τον Σοπέν από τον άκρατο συναισθηματισμό από τον οποίο πάσχουν οι περισσότερες εκτελέσεις πρέπει να παίξουμε σαν να πρόκειται για την επίθεση των βαρβάρων; Να επιβάλλουμε μια σύγχρονη αισθητική αντίληψη επάνω στη μουσική του Γαλλοπολωνού;

Η σοπενική ερμηνεία δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση, πρόκειται για μια λεπτότατη ισορροπία, λίγο να ξεφύγει κανείς μπορεί να καταλήξει σε απολύτως γελοία αποτελέσματα· οι μουσικοί που πετυχαίνουν αυτή την ισορροπία είναι λίγοι και για αυτό αξίζουν την προσοχή και το σεβασμό μας.

Έτσι με πολύ μεγάλη χαρά ακούω αυτές τις μέρες τον καινούριο δίσκο του Rafał Blechacz με τα κοντσέρτα του Σοπέν. Για το νεαρό Πολωνό τα έχουμε ξαναπεί, αστέρι πρώτου μεγέθους.

Ένα επιπλέον πρόβλημα που παρουσιάζουν ειδικά τα κοντσέρτα του Σοπέν είναι η σχέση του σολίστα με την ορχήστρα. Κι εδώ είναι πολύ εύκολο να χαθεί η ισορροπία και να δοθεί η εντύπωση ότι μετά από έναν εύγλωττο πρόλογό της η ορχήστρα υποχωρεί άτακτα. H Concertgebouw υπό την διεύθυνση του Jerzy Semkow αποφεύγουν με επιτυχία αυτόν τον σκόπελο. Οι ηχητικοί όγκοι του πιάνου και της ορχήστρας είναι πάντα σε εξαιρετική ισορροπία και η συνοδεία παρακολουθεί πιστά και υποστηρίζει με τον καλύτερο τρόπο τον σολίστα.

Δεν μπορώ να σκεφτώ τι πιο χαρακτηριστικό από τα αργά μέρη αυτών των κοντσέρτων μπορεί να οδήγησε κάποιους να μιλήσουν για την "αυτοκρατορική μοναξιά του πιάνου". Και ο Blechacz αποδίδει την ευγένεια και τη χάρη αυτής της μουσικής ακριβώς όπως της αρμόζει.

6 σχόλια:

JustAnotherGoneOff είπε...

Μάλλον πρέπει να καθιερώσουμε την κλίμακα Άλφρεντ Κορτό πχ, ο Μπαρενμπόιμ (χεχε) παίρνει πλην 5 βαθμούς Κορτό ενώ ο Rafał Blechacz συν 5 Κορτό.

Σοβαρά τώρα, πάρα πολύ καλός ο μικρός! Χάρηκα ιδιαίτερα το πρελούδιο στην παλιότερη ανάρτηση και τον άκουσα στα δείγματα της DG. Αξίζει όντως να τον παρακολουθήσουμε.

SK είπε...

Ώστε πέρασες επαναστατημένη περίοδο, ε?

Rowlf είπε...

@ JustAnotherGoneOff
:-)
και βέβαια εκτός συναγωνισμού στο -50 βρίσκεται ο Lang Lang.

@ SK
χεχε, ήταν η περίοδος που κυκλοφορούσα με την κόκκινη βίβλο του… Μπουλέζ υπό μάλης

JustAnotherGoneOff είπε...

Καλά, ο Lang Lang, που φέρνει σκοτοδίνη τύπου τζετ λαγκ, δεν με ενοχλεί τόσο όσο ο αρχι-υπερτιμημένος Μιχαήλος Πλετνέφ.

(Ακούστε τον στα δήγματα της DG την 5η Συμφωνία Μπετόβεν... κάπως έτσι θα είναι η δαντική Κόλαση. Για τα κονσέρτα δεν φέρω γνώμη)

Rowlf είπε...

Συγγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση.

Για τον Pletnev θα συμφωνήσω. Όσα λίγα έχω ακούσει (γιατί δεν αντέχω παραπάνω) είναι αφόρητα αυτάρεσκα και επιφανειακά.

Statler είπε...

(προς 1ο σχόλιο JustAnotherGoneOff): μα, ο Barenbeum είναι πολύ καλός πιανίστας - ως μαέστρος δεν κολλάει (και δεν μπορώ να εξηγήσω το γιατί)!