4/4/11

Αντιαμερικανισμός


Μου πάσαρε το καινούριο του MacBook για να κάνω κάποιες ρυθμίσεις που δεν ήξερε, ήταν ο πρώτος του Macintosh και ήταν ενθουσιασμένος.

Πρόσεξα την σημαία του Καναδά στη θέση του Menu Bar όπου εμφανίζεται το ενεργό πληκτρολόγιο. Το βρήκα ασυνήθιστο και για αυτό ρώτησα:
"Έχεις καμιά σχέση με Καναδά;"
"Όχι".
"Για ποιο λόγο έχεις ενεργοποιήσει το καναδικό πληκτρολόγιο;"
"Γιατί δεν αντέχω να βλέπω εκεί πάνω την αμερικανική σημαία".

Η απάντηση με κούφανε.
"Καλά, αλλά αντιλαμβάνεσαι ότι αυτό το μηχάνημα το φτιάχνει μια από τις πιο «κακές» καπιταλιστικές αμερικανικές εταιρείες".

Η έκφραση του προσώπου του με το στόμα να χάσκει ελαφρώς μου έδωσε να καταλάβω πως μόλις εκείνη τη στιγμή το συνειδητοποιούσε.

7 σχόλια:

mahler76 είπε...

ο άνθρωπος γουστάρει να πολεμήσει το σύστημα εκ των έσω. Απορώ πως δεν το κατάλαβες χαχαχαχαχαχα

erva_cidreira είπε...

Παρ' όλα αυτά, νομίζω ότι για την ένδειξη της αγγλικής γλώσσας στο πληκτρολόγιο ούτε η αμερικανική σημαία είναι η πλέον ορθή επιλογή.

Rowlf είπε...

Mahler,
στ' άρματα, στ' άρματα με Ζεν και design

erva,
έχω την εντύπωση ότι ο χαρακτηρισμός των πληκτρολογίων (αμερικανικό, καναδικό, βρετανικό κτλ) έχει να κάνει περισσότερο με τη διάταξη των πλήκτρων και τις πιθανές μικρότερες ή μεγαλύτερες διαφορές που μπορεί να συνηθίζονται από χώρα σε χώρα παρά άμεσα με τη γλώσσα.

Οι διαφορές αυτές συχνά έχουν να κάνουν με το ποιοι χαρακτήρες εμφανίζονται όταν χρησιμοποιούνται τα λεγόμενα modifier keys (στην περίπτωση του Mac OS το Shift και το Option). Έτσι μπορεί να μοιάζουν ίδια αλλά στο αμερικανικό και το βρετανικό πληκτρολόγιο ο συνδυασμός για να το σύμβολο του ευρώ (€) για παράδειγμα είναι διαφορετικός (Option + 2 για το βρετανικό και Shift + Option + 2 για το αμερικανικό, ενώ Option + ε για το ελληνικό). Στα πληκτρολόγια που έρχονται στην ελληνική αγορά πέρα από τους ελληνικούς χαρακτήρες η διάταξη της Apple για τους λατινικούς χαρακτήρες ακολουθεί το αμερικανικό σύστημα αφού ως αμερικανική εταιρεία θεωρούν ότι είναι το default.

the schwedisch chef είπε...

Πω πω κάψιμο!!!

Rowlf είπε...

Μάγειρα,
μου φαίνεται ότι γίνανε πολλά τα χρόνια που λείπεις όξω από 'δω και έχεις ξεχάσει τι κυκλοφορεί…

saetiger είπε...

Για ψάρακλα που δεν είχε ξαναγοράσει mac πάντως τα κατάφερε καλά να αλλάξει τη σημαία και γι΄αυτό νομίζω αξίζει να του δώσουμε κάποια εύσημα.

Για την πολυτονική επιλογή που έχει την άσχετη νεοελληνική σημαία και μια αρχαία κολόνα τι έχετε να πείτε όμως;

Rowlf είπε...

Βρε καλώς τον, καλός πολίτης!

Τα εύσημα πρέπει να τα δώσουμε στην Apple που έχει φτιάξει έτσι το σύστημα που ακόμα κι ένας νιούφης μπορεί να κάνει τις περισσότερες ρυθμίσεις μόνος του.

Εσύ τι θα πρότεινες να βάζανε για το πολυτονικό; Κυκλοφορούν διάφορα ελληνικά πληκτρολόγια κάποια έχουν ό,τι να 'ναι σημαιάκια. Δες πχ αυτό.

À propos στο Lion που είναι να κυκλοφορήσει κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι έχουν βάλει και συνθετική φωνή με ελληνική προφορά (μαζί με αρκετές άλλες γλώσσες). Εντάξει το παράδειγμα παραπέμπει λίγο σε Lady Gaga λόγω τυπογραφικού λάθους, αλλά η προφορά είναι μια χαρά νομίζω.