20/5/09

Masterclass

Το δεύτερο μέρος της τρίτης ανάρτησης για τα τραγούδια (τρομάρα μου, θέλω και δυο μέρη) με παιδεύει για τεχνικούς λόγους (θα δείτε) και γι' αυτό αγοράζω χρόνο με διάφορες άλλες αναρτήσεις. Αφορμή πάντως για ετούτη στάθηκε η συζήτηση με τον Neco στην προηγούμενη ανάρτηση για τον Boulez. Τα κλιπάκια μου έχει υποδείξει ο Σουηδός μάγειρας.

Το πιο βασικό πρόβλημα της μουσικής στο επίκεντρο (το έχουμε ξαναπιάσει και υποθέτω ότι θα το ξαναπιάσουμε πολλές φορές): Τι ακριβώς από τη συνθετική σκέψη και πρόθεση καταγράφεται στην παρτιτούρα; Πως το προσεγγίζει και πως το δίνει αυτό ένας μουσικός;

Στα βίντεο που ακολουθούν ο Barenboim διδάσκει σονάτες Beethoven. Αυτά που λέει ο Barenboim (τα οποία μεταξύ μας δεν είναι δα και τίποτα εξ αποκαλύψεως σοφίες, ένας οποιοσδήποτε σχετικά καλός καθηγητής ωδείου ξέρει να τα διδάξει, τώρα για τα καμάρια που πήγαν για μάθημα ―ο πρώτος δε εξ αυτών αδιάβαστος ― δε θέλω να μιλήσω γιατί θα παρεξηγηθούμε πάλι), είναι αυτά που δε λέει ο Boulez. Το ερώτημα λοιπόν είναι ποιος έχει δίκιο: ο λαλίστατος Barenboim ή ο λακωνικός Boulez;



















4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Too many videos my dear Rowlf

Ανώνυμος είπε...

Gia na anapsoun ligo ta aimata: Se poion aresei o Lang Lang?

Proswpika exw paei se ena tou konserto kai de nomizw pws 8a 3anapaw. Oti trexoun ta xerakia trexoun. apo 'kei kai pera, o,ti den kanei me ta xeria tou to kanei me to proswpo. Kai me allous mousikous pou exw milhsei, thn idia apopsh exoun.

To palhkari einai se megalo ba8mo ena kataskeuasma twn etaireiwn prokeimenou na dieisdysoun sthn kinezikh agora. Parepiptontws auth th stigmh sthn Kina 10.000.000 paidia ma8ainoun piano kai oneireutontai na ginoun Lang Lang.

Xa, xa, fantasteite oloklhro ton ellhniko plh8ysmo na 3hmerobradiazetai panw apo ta plhktra.

Ανώνυμος είπε...

Για τον Λανγκ Λανγκ ακόμη να πω πως το παληκάρι τα τελευταία χρόνια το έχει από κοντά ο Barenboim, ένας μουσικός που δεν πολυσυμπαθώ και που ακόμη και όταν προσπαθώ να τον συμπαθήσω τα καταφέρνει να με απωθεί. Συζητούσα με έναν φίλο και του έλεγα πως ο Barenboim είναι μεν αποδεκτός, αλλά όχι σεβαστός και προσέθεσε πως είναι αποδεκτός επειδή εμφανίζεται συχνά. Δε συνέχισε τη φράση του και έγνεψα καταφατικά το κεφάλι. Λοιπόν στο θέμα μας. Ο Barenboim είχε από κοντά τον Λανγγ Λανγκ, αλλά του χρόνου η Φιλαρμονική του Βερολίνου τον προσκάλεσε ως Pianist in Residence. Άλλο ένα κεφάλαιο στον ενδοβερολινέζικο ανταγωνσμό ανάμεσα στον Sir Simon και τον Δανιήλ.

Rowlf είπε...

Εγώ είπα να το φέρω απ' έξω απ' έξω για να μην αρχίσουν μερικοί να ξινίζουν. Συμφωνώ πάντως 100%.

Ο τύπος είναι ένας ανεγκέφαλος παπάρας που εκτός που δεν καταλαβαίνει ούτε τι εστί ΝΤΟ μείζονα, παίζει ακόμα χειρότερο θέατρο. Όσο για όσους εκστασιάζονται από το παίξιμό του, να μην πω…

Για τον Barenboim ό,τι γράφω στην ανάρτηση: Πολύ λίγα αυτά που λέει (βέβαια σε αυτές τις περιπτώσεις το τι θα διδάξεις εξαρτάται κι από το τι καταλαβαίνει αυτός που βρίσκεται απέναντί σου, αλλά φοβάμαι ότι κάτι Masterclasses αυτού του τύπου γίνονται περισσότερο για τα μάτια του κόσμου ― δείτε τι γίνεται από κάτω ― και για PR παρά για οτιδήποτε άλλο).