27/4/12

Brahms vs Wagner

Κοιτούσα ξανά σήμερα το 1ο κοντσέρτο για πιάνο του Μπραμς από την παρτιτούρα της ορχήστρας. Δεν θυμάμαι πότε το είχα δει τελευταία φορά. Μου έκανε πάρα πολύ κακή εντύπωση η χρήση της ορχήστρας. Κοιτούσα την παρτιτούρα και αναρωτιόμουν: ήξερε καθόλου ενορχήστρωση; Τα μισά είναι λάθος γραμμένα και τα υπόλοιπα απλά κάνουν χωρίς λόγο δύσκολη τη ζωή των μουσικών (ειδικά με τους διπλασιασμούς δεν το είχε καθόλου).

Το ότι από τον Μπραμς λείπει η ενορχηστρωτική φαντασία είναι γνωστό σε όλους. Για δε τα προβλήματα της ορχήστρας του επίσης διδασκόμαστε στην ενορχήστρωση, αλλά αυτό που κοιτούσα σήμερα ήταν πολύ πιο άσχημο από αυτό που θυμόμουν.

Μπορεί ο Βάγκνερ να το είχε παραχέσει με το να προσθέτει όργανα, να καταστρέφει την ορχηστρική ισορροπία και κατά στιγμές να χάνει τελείως την αίσθηση της ενορχηστρωτικής οικονομίας και της ηχοχρωματικής διαφάνειας αλλά αυτά είναι πταίσματα μπροστά στον Μπραμς.

6 σχόλια:

Rowlf είπε...

Φαντάσου και να μη μου άρεσε το κοντσέρτο…

the schwedisch chef είπε...

Το άρθρο σου είναι σαν αυνανισμός παρουσία πουτάνας. Γράψε πιο αναλυτικά, να το απολαύσουμε.

Rowlf είπε...

Δεν είναι άρθρο, είναι σχόλιο. Έπειτα μια πουτάνα δε θα με ενέπνεε ένας πούτανος πάλι…

(με άλλα λόγια: βαριέμαι)

the schwedisch chef είπε...

Ο καθένας με τον πόνο του, μπήκε κι η άνοιξη. Θα μας αφήσεις δηλαδή μόνο με το χειρωνακτικό μέρος της απόλαυσης; Ούτε καν ένα quickie;

Rowlf είπε...

Αυτοεξυπηρετήσου. Αφού στο συγκεκριμένο θέμα μπορείς

Rowlf είπε...

Άντε για να μην γκρινιάζει ο μάγερας που μ' έβαλλε και του υποσχέθηκα. Όταν λέω ότι πχ κάνει τη ζωή δύσκολη στους μουσικούς:

Αν δει κανείς το μέτρο 15 με το λεβάρε έχει τα πρώτα και δεύτερα βιολιά να ωρύονται φορτίσιμο τέρμα ψηλά και αντιστικτικά/συμπληρωματικά σε αυτή τη γραμμή τα τσέλλα μόνα τους σε μια περιοχή που δεν είναι η πιο δυνατή τους να πρέπει να εξισορροπήσουν ―αυτά μόνα― τις διαπεραστικές τσιρίδες των βιολιών. Την ίδια στιγμή η υπόλοιπη ορχήστρα κάθεται και τα ξύνει. Όποια ηχογράφηση και να πάρει κανείς τα τσέλλα εκεί ακούγονται μετά βίας παρά ότι οι έρμοι οι τσελλίστες χτυπιούνται αλύπητα.

Ε συγγνώμη αλλά πρέπει να είσαι τελείως βλήμα για να το γράψεις αυτό έτσι.

(μάγειρα, από μένα φτάνει. Αν θες κι άλλα, γράψε εσύ)