3/6/11

Ρυθμίσεις, ρυθμίσεις, ρυθμίσεις

(…κατά το developers, developers, developers)

Τόσο καιρό η εμφάνιση του blog είχε παραμείνει η ίδια, προχθές κάναμε μια ανανέωση. Όχι, τίποτα δραματικό. Άνοιξα λοιπόν το blog στους web browsers που έχω εγκατεστημένους (Safari 5 και Firefox 4). Έβαλα και τον Σουηδό να τσεκάρει τι γίνεται και με τον Chrome που χρησιμοποιεί. Όλα καλά, αλλά τα τεστ είχαν γίνει στο Mac OS, ήθελα να δω τι γίνεται και στα Windows.

Πήρα βαθιά ανάσα, έκλεισα τη μύτη και άνοιξα το Parallels για να ανεβάσω τα Windows. Ήδη από το Login screen είχα αρχίσει να σιχτιρίζω τον Bill Gates και όλο του το σόι. Με περισσή αηδία άνοιξα τον Internet Explorer και έβαλα να φορτώσει το blog. Μόλις εμφανίστηκε το κείμενο στην οθόνη μια κραυγή αποτροπιασμού μου ξέφυγε. Το ότι ο μηχανισμός που κάνει rendering τις γραμματοσειρές στα Windows είναι για τα μπάζα το ήξερα, αλλά αυτό που έβλεπα έκανε τα μάτια μου να πονούν. Ήταν πολύ χειρότερα από αυτό που θυμόμουν.

Η φιλοσοφία της Apple για το πως γίνεται κάτι "user friendly" συνίσταται στο να ελαχιστοποιηθεί η ανάγκη για input και ρυθμίσεις από πλευράς του χρήστη. Δεν είναι τέλειοι σε αυτό αλλά τουλάχιστον τις περισσότερες φορές καταφέρνουν να μη σε εκνευρίσουν τόσο ώστε να αρχίσεις να τους στολίζεις με διάφορα χαϊδευτικά.

H φιλοσοφία της Microsoft για το πως γίνεται κάτι "user friendly" συνίσταται στο να διαιρείται μια σύνθετη διαδικασία σε πολλά στάδια. Είναι μια απόλυτα γραφειοκρατική προσέγγιση. Δε μειώνεται η προσπάθεια που χρειάζεται να καταβάλει ο χρήστης, απλά αντί να σου έρθει όλος μαζί ο νταμπλάς, το τρως σε δόσεις μέχρι να παραιτηθείς και να το κλείσεις το ρημάδι.

Όμως η φιλοσοφία των απανταχού ρυθμίσεων κορυφώνεται στο Linux. Ένας γνωστός μου λινουξάς μου εξηγούσε ότι αυτό ακριβώς τον ενθουσιάζει: "μπορώ να ρυθμίσω κάθε παράμετρο του συστήματος ακριβώς όπως θέλω". Συγχαρητήρια, μπράβο του, κερδίζει βραβείο. Δε χρειάζεται να κάνει τίποτα άλλο στη ζωή του μπορεί να ρυθμίζει όλη μέρα τον υπολογιστή του. Όπως τη βρίσκει ο καθένας.

Μια παρατήρηση σε σχέση με αυτό: όποιος νομίζει ότι μπορεί να ρυθμίσει σωστά μόνος του κάθε παράμετρο ενός λειτουργικού συστήματος μάλλον κάτι δεν καταλαβαίνει καλά. Υπάρχει βέβαια σημαντική διαφορά ανάμεσα στο "σωστά" και στο "όπως θέλω".

Και με αυτή την παρατήρηση ξαναγυρνώ στο μηχανισμό που έχουν τα Windows για να εμφανίζουν στην οθόνη τις γραμματοσειρές. Σε αντίθεση με το Mac OS όπου το rendering engine για την εμφάνιση των γραμματοσειρών έχει ρυθμιστεί από ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο και η ιστορία τελειώνει εκεί ―σου αρέσει δε αρέσει αυτό είναι και δε μπορείς να κάνεις τίποτα― στα Windows ο χρήστης έχει την ευτυχία να ρυθμίσει όπως επιθυμεί το σχετικό software πχ το πως θα γίνεται το antialiasing των γραμματοσειρών κτλ Αν νομίζετε ότι αυτό είναι ένα πλεονέκτημα των Windows έναντι του Mac OS (more power to the people κτλ) πλανάστε πλάνην οικτράν. Μόνο ένας πολύ έμπειρος ειδικός έχει τις γνώσεις να ρυθμίσει σωστά κάτι τόσο πολύπλοκο και ευαίσθητο. Υπάρχουν στοιχεία και παράμετροι που οι περισσότεροι ούτε καν υποψιαζόμαστε. Το ότι μπορεί να "μου φαίνεται ωραίο" τη στιγμή που το ρυθμίζω στο wizard δε σημαίνει πολλά πράγματα γιατί η ευκολία ανάγνωσης ενός κειμένου έχει λίγο να κάνει με την προσωπική αισθητική και τη στιγμιαία εντύπωση για την εμφάνιση ενός κειμένου. (Χώρια που έχω την υποψία ότι το σχετικό software της Microsoft είναι απλώς κακό, όπως και να το ρυθμίσεις). Το να δίνεις σε κάποιον τη δυνατότητα να ρυθμίσει κάτι που δεν έχει τις γνώσεις να ρυθμίσει μόνο και μόνο για να προσθέσεις σε μια λίστα ένα παραπάνω feature, δεν κάνει το προϊόν σου καλοσχεδιασμένο, ούτε εσένα υπεύθυνο απέναντι στους πελάτες σου.

Ακολουθούν screenshots από το κείμενο της προηγούμενης ανάρτησης σε διάφορους web browsers σε Mac OS και στον Internet Explorer στα Windows (κάντε κλικ στις εικόνες για να τις δείτε στις κανονικές τους διαστάσεις).

Firefox 4 Mac
Chrome Mac
Safari Mac
Internet Explorer

Τέλος ο Σουηδός Μάγειρας μου υπέδειξε το παρακάτω βίντεο (του 2007 ―για τεχνολογία είναι μάλλον παλιό) στο οποίο ο David Pogue, συντάκτης για θέματα τεχνολογίας στους New York Times, μιλάει μεταξύ άλλων για τη διαφορετική φιλοσοφία στο σχεδιασμό των interfaces ανάμεσα στην Apple και τη Microsoft. (O Pogue είναι μουσικός, είχε ξεκινήσει ως μαέστρος και μουσικός προγυμναστής σε θέατρα του Broadway, σε αυτό οφείλεται η θεατρικότητα του ύφους του. Παρά το ότι σε έναν Ευρωπαίο το στιλ του μπορεί αρχικά να ξενίσει, νομίζω ότι τελικά είναι μια συμπαθητική φιγούρα)

8 σχόλια:

ds είπε...

Εμένα κανείς δεν με πείθει ότι τα λειτουργικά της Apple είναι καλύτερα. Έχω δοκιμάσει και Αpple (Snow Leopard) και Linux (Ubuntu και Kubuntu) και Windows (έχω γενικά κόλλημα με τους υπολογιστές) και μόνο με τα Windows μένω ευχαριστημένος. Κι αυτό επειδή μπορώ να αλλάξω όλες τις ρυθμίσεις. Στο Leopard παίρνεις ό,τι σου δίνει η Apple. Αυτό είναι καλό για τον μέσο χρήστη αλλά όχι για power users και άτομα σαν εμένα που θέλουν να προσαρμόζουν τα PC τους στις ανάγκες τους.

Rowlf είπε...

Η Apple σε αφήνει να ρυθμίσεις ό,τι μπορεί πραγματικά να κάνει τη ζωή σου πιο εύκολη. Δε σε αφήνει να ρυθμίσεις ό,τι να ΄ναι μόνο και μόνο για να έχεις την ψευδαίσθηση ότι κάτι κάνεις. Αν λοιπόν ξέρεις την θεωρία γύρω από το antialiasing και έχεις και γνώσεις για το πως να το ρυθμίσεις ώστε να μην κουράζονται τα μάτια σου (που μπορεί να έχει ένας οπτικός ή οφθαλμίατρος, και όχι τα "μπακάλικα" με τους wizards των Windows "έτσι μου φαίνεται καλύτερα", διότι αν δεν ξέρεις την τύφλα σου, δεν πα να σου φαίνεται…) και είσαι βαθύς γνώστης της τυπογραφίας και των εφαρμογών της σε ψηφιακές οθόνες (δηλ. σε συνάρτηση με τα προηγούμενα: antialiasing κτλ) ώστε να αναγνωρίσεις ότι και από αυτή την πλευρά τα πράγματα είναι σωστά, τότε κάτσε γράψε το δικό σου κώδικα γιατί αυτός που έχουν τα Windows δεν κάνει όσο και να παιδεύεσαι. Εκεί να δεις πως θα έχεις προσαρμόσει το PC ακόμα περισσότερο στις ανάγκες σου.

Ειδικά λοιπόν στα Windows "power user" είναι κάποιος που τρώει το χρόνο του φαντασιώνοντας ότι ρυθμίζει πράγματα που κανονικά ούτε ξέρει να ρυθμίσει (εξάλλου δεν υποψιάζεται ότι δεν ξέρει) και που ούτε θα έπρεπε να χρειάζεται να ρυθμιστούν.

mahler76 είπε...

egw padws sas diavazw panda pedakathara me ta tapeina mou windows :)

Rowlf είπε...

Παρατηρήστε το screenshot από τον IE. Ο τίτλος "Μαγεία και συγκίνηση" εμφανίζεται πεντακάθαρα που λέει κι ο Mahler. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και σωστά. Οι κορυφές του γ στο Μαγεία δεν ισορροπούν, η αριστερή με τη δεξιά δεν βρίσκονται στο ίδιο ύψος, ούτε έχουν το ίδιο πάχος. Παρακάτω στο σ από το συγκίνηση. Ο χαρακτήρας (σ) εμφανίζεται πιο κοντός από τον επόμενο (υ). Συγκρίνετε πως είναι στα άλλα sceenshots.

Και φυσικά δεν είναι μόνο εκεί το πρόβλημα.

Δηλ. για να εμφανίζονται αυτά σωστά πρέπει να κάθεται να τα ρυθμίζει ο χρήστης; ή μήπως κάποιοι πισάδες έχουν ανάγκη να τα βλέπουν στραβά οπότε τους αφήνουμε να τα "ρυθμίζουν" έτσι;

mahler76 είπε...

misooooo otan eipa pws sas diavazw mia hara apo ta windows den ennoousa me IE alla me Firefox!!!

Rowlf είπε...

Έχεις δίκιο, o Firefox χρησιμοποιεί δικό του engine.

Rowlf είπε...

Λοιπόν ο Mahler μου κίνησε την περιέργεια. Κατέβασα και εγκατέστησα στα Windows τον Firefox και το Safari για Windows αλλά τζίφος. Οι γραμματοσειρές εμφανίζονται ακριβώς όπως και στον IE. Το πρόβλημα με την εμφάνιση των γραμματοσειρών είναι γενικό στα Windows. Και μόνο για αυτό το πρόβλημα, αξίζει κανείς να γλιτώσει από τα Windows.

Rowlf είπε...

Ήτοι clear type my ass