23/1/10

Music to my ears 8

Ο Ιταλός Salvatore Sciarrino μου αρέσει γιατί είναι από τα άτακτα παιδιά της σύγχρονης μουσικής. Σε ένα χώρο που η σοβαρότητα ή η σοβαροφάνεια περισσεύουν, ο Sciarrino δε χάνει ευκαιρία να βγάλει γλώσσα σε συναδέλφους και κοινό, να μην αφήσει τίποτα όρθιο, να καταδιασκεδάσει με τις μουσικές του σκανδαλιές και περιπέτειες. Όμως το κάνει με τέτοια χαριτωμένη αφέλεια και αθωότητα, σα μικρό παιδί που έχει ενθουσιαστεί με τα καινούρια παιχνίδια που του χάρισαν που δε μπορείς παρά να χαμογελάσεις και να χαρείς μαζί του την κάθε ηχητική του ανακάλυψη.



Έχω την αίσθηση όταν ακούω τη μουσική του ότι παίρνει τους ήχους του και παίζει μαζί τους, άλλοτε τους συναρμολογεί σα Lego ή τους παρατάσσει στη σειρά σα στρατιωτάκια και φτιάχνει φανταστικές ιστορίες με αυτούς, άλλοτε τους χαλάει, τους τραβάει ή τους πατάει για να δει πόσο αντέχουν ή τους ξεβιδώνει και τους ανοίγει για να δει πως είναι φτιαγμένοι κι άλλοτε απλά θαυμάζει την ομορφιά τους: κοιτάξτε τι βρήκα! δεν είναι υπέροχο;

Στην τέταρτη σονάτα που έγραψε το 1992 ο μικρός Σαλβατόρε ανακαλύπτει το πιάνο και μένει εκστατικός μπροστά στα άφατα βάθη και τις λεπτές αποχρώσεις της πιανιστικής ερμηνείας: πάνω τα χεράκια - κάτω τα χεράκια!

Πιάνο παίζει ο Oscar Pizzo.

6 σχόλια:

Rowlf είπε...

Νομίζω ότι η σονάτα είναι ένα ειρωνικό σχόλιο για την υποτιθέμενη έλλειψη ερμηνευτικού βάθους στη σύγχρονη μουσική ή τουλάχιστον έτσι την ακούω εγώ.

Ανώνυμος είπε...

Σου έχει μείνει κάποιο ψυχαναγκαστικό κατάλοιπο από τις σπουδές σου μ' αυτό το πάνω τα χεράκια - κάτω τα χεράκια. Μάλλον σε πίεζε πολύ η δασκάλα σου. Δεν έλεγες και συ φαίνεται να τον λυγίσεις τον καρπό σου. Το κομμάτι μου θυμίζει λίγο το wax on - wax off, breathe in - breathe out του περίφημου Mr Miyagi από το μοναδικό Karate Kid.

http://www.youtube.com/watch?v=qpp_jHfykpY

Μάλλον κάπως έτσι έμαθες και συ πάνω τα χεράκια - κάτω τα χεράκια. Δε λέω, αυτη η σονάτα βοηθάει. Διεύρυνες και την τεχνική σου.

Rowlf είπε...

Δεν έσπαζε ο ρημάδης ο καρπός, Σουηδούλη, χρειάστηκαν δραστικά μέτρα…
Αχχχ…

Rowlf είπε...

Μήπως από το Σουηδούλης βγαίνει το Σούλης;

Waldorf είπε...

Για πολλά Oscar η ερμηνεία.

Rowlf είπε...

Πίτσος! Εμπιστοσύνη,
Waldorf.