27/1/10

iPad

The ministry of lust revealed today…
_______________
UPDATE:
Steve Jobs' Keynote Presentation

9 σχόλια:

saetiger είπε...

http://www.huffingtonpost.com/2010/01/29/apple-ipad-review-photos_n_441770.html?slidenumber=Dpqk1VkFkhM%3D&&&&&&&slideshow#slide_image

Rowlf είπε...

Αρχικά ήθελα να κάνω μια εκτενή ανάρτηση αλλά κρατήθηκα. Ώμως τώρα μου έδωσες πάσα και θα παίξω.

Πάντα όταν η Apple θα βγάλει ένα καινούριο προϊόν ο καθένας θα αρχίσει το μακρύ και το κοντό του. Αν λοιπόν δεν αναπαράγει η Huffington Post τις ίδιες μαλακίες που κυκλοφορούν δεξιά κι αριστερά ποιος θα το κάνει;

1) σχόλιο της Kara Swisher εδώ

2) όσοι ―υποτίθεται επαγγελματίες― γράφουν για multitasking σε τηλέφωνα και τέτοιου είδους φορητές συσκευές θα έπρεπε να απολύονται άμεσα ως επικίνδυνα άσχετοι. Δεν είναι μόνο ότι με το multitasking αποχαιρετάς την μπαταρία πριν το καταλάβεις ―και σε μια τέτοια φορητή συσκευή η διάρκεια της μπαταρίας είναι το σημαντικότερο, είναι και καθαυτό θέμα performance.

Αντιγράφω από παλιότερο άρθρο στο Roughly Drafted που σύγκρινε το iPhone με την πλατφόρμα του Google:

The company says the downside to allowing these types of features relates to battery life and system performance, and that it would also open up the platform to new types of malware attacks. Apple’s current strategy to simply outlaw such practices has indeed prevented predictions of iPhone malware attacks from ever materializing.
……………………
This is also a factor in why Apple doesn’t allow third party apps to linger in the background after users quit the app. While such third party “multitasking” is touted as a feature on Android, it also helps make TasKiller such a popular utility, because there’s just not that much RAM available. Apple restricts iPhone multitasking to its own bundled apps, ensuring that iPod, phone, SMS and other background features are always available and not starved for system RAM by concurrent third party apps.

4) no USB? Reaaaaaaallyyyyyy? Τόσο καταλαβαίνουν? Το WiFi και 3G γιατί το έχουν; Διαβάσαν καθόλου για τη συσκευή, ρωτήσανε και τα γράφουν αυτά; Σε αντίθεση με το iPhone που είναι τηλέφωνο και δεν το χρειάζεται στο iPad υπάρχει public folder όπου τοποθετούνται έγγραφα και αρχεία. Άκου δεν έχει USB! επίσης δεν έχει drive για Floppy Discs.

Rowlf είπε...

Συνεχίζω:

6) no Flash. Κάποιοι πρέπει να το καταλάβουν κάποτε. Αυτό είναι πλεονέκτημα όχι μειονέκτημα. Το Flash της Adobe είναι ίσως το πιο κακογραμμένο software στον πλανήτη. Χειρότερο σουρωτήρι σε θέματα ασφάλειας και από τα Windows. (Πραγματικά με ενοχλεί πολύ που το έχω χρησιμοποιήσει τόσο στο blog και ψάχνω εδώ και καιρό εναλλακτική λύση). Η Apple και το Google, το Mozilla Foundation και άλλοι προωθούν εδώ και καιρό το HTML 5 που είναι open standard για να αντικαταστήσει το Flash (μάντεψε ποιοι δεν το θέλουν αυτό: η Adobe για ευνόητους λόγους και η Microsoft —οποία έκπληξις— που προωθεί το Silverlight, τη δική της εκδοχή του Flash, α, και διάφοροι άσχετοι web designers που θα ξεβολευτούν αν πρέπει να κάθονται να μαθαίνουν καινούρια πράγματα).

7) θέλανε OLED screen? another REAAAALLLYYY? οι OLED δεν τρώνε μεν τόση μπαταρία αλλά έχουν μικρή διάρκεια ζωής και επιπλέον σε φως ημέρας δεν μπορείς να δεις τίποτα απολύτως ακόμα κι αν πας τέρμα τη φωτεινότητα. Δε θυμάμαι σε ποιο site τώρα σε review για το DROID της Motorola που έχει OLED o reviewer έγραφε ότι το να προσπαθείς να βγάλεις φωτογραφία σε εξωτερικό χώρο με το τηλέφωνο είναι σα να σημαδεύεις στα τυφλά. Η Microsoft που έβαλε OLED στο Zune το έδειχνε μόνο σε κάτι events σε clubs μέσα στα σκοτάδια, ενώ το (φιλικό προς τη Microsoft) Engadget όταν έκανε το review του Zune χαρακτήρισε την οθόνη του "piece of crap". Όλοι αυτοί οι ειδήμονες που πετάνε εξυπνάδες σαν κι αυτή θεωρούν ότι μια εταιρία που ενδιαφέρεται περισσότερο για την ποιότητα των προϊόντων της και αυτήν πουλάει, όχι την ανταγωνιστική τους τιμή και που έχει μερικούς από τους καλύτερους industrial designers στον κόσμο δεν δοκίμασε τις OLED?

9) Ρητορική για τη ρητορική. Η άλλος ένας open source ανεμόμυλος για τη χαμένη τιμή της ευαίσθητης αριστεράς. Οι ίδιοι που τα λένε αυτά βέβαια περιμένουν στη γωνία να σχολιάσουν κάθε υποθετικό, in vitro, σενάριο ασφάλειας στις συσκευές της Apple.
Το 8 για την τιμή είναι υποκειμενικό (οι περισσότεροι πάντως σχολίασαν πόσο χαμηλή είναι η τιμή για προϊόν της Apple). Για την δε κάμερα κι εκεί άλλοι θα θέλανε κι άλλοι δεν είναι τόσο ενθουσιώδεις στο να βγαίνουν στο "φακό".

Στη συνήθη κριτική για την Apple συναντά κανείς την απύθμενη βλακεία του μαξιμαλισμού με το οποίον η Microsoft έχει εκπαιδεύσει τον κόσμο ήτοι κοίτα τι σου έχω εδώ: μια τοστιέρα που κάνει και καπουτσίνο. Το πρόβλημα είναι ότι η τοστιέρα που κάνει καπουτσίνο δεν κάνει καλά ούτε τοστ ούτε καπουτσίνο.

Rowlf είπε...

Είναι ένα gadget για digital media consumption δεν είναι ούτε τηλέφωνο ούτε υπολογιστής.

Ελάχιστοι φαίνεται να κατάλαβαν τη σημασία του iPad. O Walt Mossberg του Wall Street Journal είναι ένας από αυτούς.

Καθώς το multitouch φαίνεται ότι θα αντικαταστήσει μια μέρα το interaction μας με τους υπολογιστές χρειάζεται όλο το software που έχουμε να ξαναγραφτεί ώστε να λειτουργεί στο καινούριο περιβάλλον (κάτι που δεν είναι καθόλου απλό)

Βλέπω κάτι υπολογιστές της HP με touch οθόνη που τρέχουν όμως τα Windows που είναι ένα λειτουργικό που έχει φτιαχτεί να χρησιμoποιείται με mouse και το γεγονός ότι έχεις touch αλλά δεν μπορείς να πατήσεις κατευθείαν επάνω στα κουμπιά (πχ στο OK ή στο Cancel) αλλά πρέπει με το δάχτυλο να σύρεις τον pointer εκεί τους κάνει γελοίους και δυσλειτουργικούς. Για αυτό παρά την αρχική εντύπωση δεν είχαν επιτυχία.

Το iPad είναι μια πρώτη συσκευή με multitouch που ξεφεύγει από το τηλέφωνο (ή το μονολιθικό και άφαντο τραπέζι της Microsoft) και κινείται προς τον προσωπικό υπολογιστή.

Με το iPhone η Apple πήρε ένα Desktop OS και το έκανε Mobile OS προσθέτοντας διάφορες τεχνολογίες που χρειαζόταν. Τώρα κινείται ανάποδα. Παίρνει αυτές τις νέες τεχνολογίες και επιχειρεί να τις εισάγει με λειτουργικό τρόπο στο χώρο των προσωπικών υπολογιστών. Οι αντιστοιχίες δεν είναι πάντα τόσο απλές και ευθείες, κάποια πράγματα ίσως πρέπει να γίνουν διαφορετικά και αυτό χρειάζεται χρόνο. Δε βλέπω πάντως κάποιον άλλον να κάνει κάτι αντίστοιχο.

Πιστεύω ότι το iPad είναι μόνο το πρώτο βήμα. Η Apple προτίμησε να είναι κάπως συντηρητικό. Δοκιμάζει τα νερά. Δε θέλει να πάθει αυτά που έπαθε η Microsoft με τα Vista ή όσα τράβηξε η ίδια μέχρι να βγάλει την πρώτη έκδοση του OS X.

Το κλιπάκι που έχω βάλει link στην κύρια ανάρτηση κλείνει με τον Jonathan Ive, τον επικεφαλής του design της Apple, να δηλώνει ακριβώς αυτό:

…in many ways this defines our vision, our sense of what's next.

Rowlf είπε...

Σχετικά με την έλλειψη USB στο iPad.

(αλλά δεν μπορεί να έχει κανείς την παράλογη απαίτηση να διασταυρώνουν κιόλας αυτά που δημοσιεύουν εκεί στην Huffington Post).

SK είπε...

Είμαι φαν της Apple since ever. Ο υπολογιστής μου είναι MacBook Pro, έχω iPhone, iPod κτλ. Αλλά το iPad δεν μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση. Δεν βλέπω προσωπικά σε τι θα μου χρησίμευε.

saetiger είπε...

Εντάξει, καλά όλα αυτά, αλλά αν είναι γεγονός ότι δεν μπορείς να βλέπεις τσόντες στο ipad δεν μπορείς να μου το διαφημίζεις ως the ministry of lust revealed today. Μιλάμε για παραπληροφόρηση.

Rowlf είπε...

Μπορείς να βλέπεις τσόντες στο iPad, απλά δε θα τις αγοράζεις από την Apple…

Βρε παιδιά,
οι ίδιες καταστροφολογίες κάθε φορά. Όταν πρωτοβγήκε το iPod τους ξίνιζε, όταν άνοιγαν το iTunes Store ή τα retail stores δε θα πετύχαιναν. Οι Mac χρήστες από δίπλα κι αυτοί να ψέλνουν την καταστροφή. Όταν το γύρισαν σε Intel, φωνάζανε "προδοσία", όταν βγάζανε το iPhone γκρίνιαζαν γιατί η Apple μετατρέπονταν από εταιρία υπολογιστών σε εταιρία κινητών.

Υπάρχει άλλη εταιρία που να μπαίνει τόσο στο μικροσκόπιο; Την Microsoft θα είχαν πάει να την κάψουν αν την ψείριζαν τόσο.

Δε λέω ότι είναι το πιο εντυπωσιακό προϊόν που έχει βγάλει η Apple. Αλλά όπως συνέβη με πολλά που έβγαλε ίσως η γνώμη σας για αυτό αλλάξει σταδιακά όταν δείτε τι παραπάνω μπορεί να κάνει.

Παράδειγμα: Ως μουσικός είμαι κατενθουσιασμένος γιατί το iPad είναι κιόλας ένας εξαιρετικό virtual instrument και midi controller. Ένας τέτοιος ιδιαίτερα δημοφιλής controller είναι ο "λεμούριος" ο οποίος κοστίζει 2000 δολάρια. Ήδη για το iPhone/iPod Touch κυκλοφορούν προγράμματα που κάνουν ότι και αυτός αλλά στη μικρή οθόνη αυτών των συσκευών είναι λίγο ζόρι. Το iPad είναι πολύ πιο φτηνό από τον Lemur, έχει μεγάλη οθόνη, είναι πιο φορητό και μπορεί κανείς να φτιάξει ένα σωρό σχετικά προγράμματα (ήδη όσα υπάρχουν τρέχουν). Ανυπομονώ να δω τι χρήσεις για live electronics θα επινοηθούν. Το αυτό και live video performances (VJing).

ΟΚ αυτές είναι εξειδικευμένες χρήσεις, αλλά μην αποκλείετε το να μη σας περνάει από το νου αυτή τη στιγμή το τι software θα βγει ειδικά για αυτό το μαραφέτι.

Rowlf είπε...

Και ως συνήθως ο Daniel Eran Dilger τα λέει καλύτερα:

Ten Myths about iPad: 1. It's just a big iPod Touch

(Πάντως ― καμία έκπληξη εδώ ― και τα ελληνικά μέσα έσπευσαν να αποδείξουν για άλλη μια φορά ότι είναι φερέφωνα ηλιθίων αναπαράγοντας τις ίδιες ανοησίες της Huffington Post και άλλων ξένων μέσων).