11/10/09

Μπαρδόν; (Τίτλοι & σημειώματα revisited)

Γενικά δεν έχω πολύ διάθεση αλλά αυτό με γαργαλάει να το ανεβάσω. Χωρίς περισσότερο σχολιασμό σας αφήνω να απολαύσετε ένα ακόμα σημείωμα:

ΦΩΣ ΙΙ για ορχήστρα εγχόρδων
Το έργο έχει ένα περιεχόμενο που ταυτίζεται με την αισθητική προοπτική του ωκεάνιου ανθρώπου που βρίσκεται σε μία κατάσταση ψυχονοητικής ολοκλήρωσης. Η έννοια του ψυχικού φωτός που ταυτίζεται με πανανθρώπινες αξίες και ιδέες, είναι πάντα επίκαιρη σ' ένα κόσμο ταραγμένο, παράλογο, όπου οι αξίες καθημερινά ευτελίζονται και το δώρο της ζωής γίνεται ένα ταξίδι στη δυστυχία, τη θλίψη και τη μοναξιά. Η ανθρώπινη ύπαρξη αγωνιά, γιατί η ζωή μας δωρίστηκε ώστε στη διάρκειά της να μετατρέψουμε όσο περισσότερη ύλη σε πνεύμα, και η ίδια κατά τεκμήριο στην ολότητά της μένει να γίνεται μια ματαιότητα.
Η δομή του έργου έχει μια σαφήνεια:
     Α             B        Ανάπτυξη     Coda
a-b-c-a   a-b-a        A+B             a+b
Η αρχή με κινήσεις αργές δημιουργεί την αίσθηση μιας έκφρασης αέναου και παράλληλα τα πρώτα βιολιά αναπαράγουν με γρήγορες κινήσεις υπερκείμενων οκτάβων την αιώνια αντίληψη της καθαρότητας του φωτός. Υπάρχει πάντα η μυστική διάθεση κάθε μιας ψυχής να ανελιχθεί τη σκάλα της λύτρωσης προς την ολοκλήρωση. Η μουσική συμπαρασύρει με μια μεγάλη γκάμα από ηχοχρώματα την ψυχική μας κατάσταση για μια υπέρβαση σε ανώτερο συντονισμό. Στην ουράνια θύμηση της ψυχονοητικής μας μορφής, όπου η διάσταση αυτή είναι και ο κόσμος όπου και ανήκουμε ή και που θα επιστρέψουμε μέχρι την Θέωσή μας!
Το "ΦΩΣ ΙΙ" επιθυμεί να αποτελέσει μια μυστική εμπειρία ανώτατου συντονισμού της ψυχής μας με το "επέκεινα". Να γίνει μία έκφραση πόθου για απελευθέρωση απ' αυτό το είδος φυλακής… απ' αυτό το σχίσμα του υπό ― και του αντί-κειμένου, μια αίσθηση αιώνιας έκφρασης του Απόλυτου… σ' ένα άχραντο κόσμο με τις δυνάμεις του Είναι μας στο φόντο… του Όλου, μια επαφή με των κόσμο των ασωμάτων!

7 σχόλια:

Rowlf είπε...

Από το κείμενο έχω διορθώσει μερικά προφανή τυπογραφικά λάθη (πχ υπερκείμενων οκτάδων). Διάφορα τέτοια έχει σε όλο το τυπωμένο πρόγραμμα. Πχ διαβάζω σε άλλο σημείωμα:

"από το αρχικό κάλεσμα της μελωδίας των βιολιών η μουσική ξαπλώνεται σε ολόκληρη την ορχήστρα"

Ναι, ξαπλώνεται και παίρνει και έναν ελαφρύ ύπνο. Υπέροχος ο γραφίστας και η αυτόματη διόρθωση κειμένου.

JustAnotherGoneOff είπε...

Κάτι τέτοια κείμενα τα αποκαλώ "ρομαινρολανδικά". Να υποθέσω πως το έγραψε ο συνθέτης; Κατάλαβα ποιος είναι.

Rowlf είπε...

Ναι ο συνθέτης το έγραψε.

Πολύ καλό το ρομαινρολλανδικά! Θα το χρησιμοποιώ κι εγώ στο εξής.

Arnold Böcklin είπε...

Ανατρίχιασα!! Αυτό είναι το πρόβλημα τις περισσότερες φορές με συνθέτες και ζωγράφους. Δεν ξέρουν γιατί κάνουν αυτό που κάνουν.

boga είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
boga είπε...

Το βρηκα!

Σαμαρας!

Μονο αυτος θα εγραφε τετοιο κειμενο :)


Μιας και μιλαμε για φωτα και ηλιους,πιστευω οτι αυτη η συνθεση,θα μπορουσε να χρησιμοποιηθει σε προεκλογικη εκστρατεια του ΠΑΣΟΚ.

Rowlf είπε...

Arnold,
καλωσόρισες.

boga,
γεια σου και σένα.