31/10/08

Ιστορικά IV - πολιτική, πολιτισμός, Radical Chic

Αφού ο Rowlf μας αποκάλυψε μια ακόμη περίπτωση διαπλοκής πολιτικής και πολιτισμού, ας πάμε μερικά χρόνια πιο πίσω, στην ταραγμένη δεκαετία των '60s. Σ' ένα άρθρο του στο περιοδικό New York Magazine (ημερομηνία δημοσίευσης: 8 Ιουνίου 1970) που έχει μείνει μνημειώδες, ο συγγραφέας Tom Wolfe περιγράφει μια δεξίωση που είχε διοργανώσει ο Leonard Bernstein και η σύζυγός του για τους Black Panthers, μια "επαναστατική οργάνωση" των Μαύρων της εποχής. Δεν χρειάζεται να υπεισέλθω στα κοινωνιολογικά φαινόμενα (ιδίως το Radical Chic) που επισημαίνει ο συγγραφέας - το ίδιο το άρθρο (μάλλον δοκίμιο) είναι τεράστιο, προκαλεί όμως διάφορες συζητήσεις.

4 σχόλια:

Rowlf είπε...

Που είναι το άρθρο παύλα δοκίμιο οεο;
γεράματα, Statler, γεράματα…

Statler είπε...

Nα πάρει! Καλά που έχω και εσάς τα πιτσιρίκια να μου θυμίζετε κάποια πράγματα! Το έβαλα, ευχαριστώ πολύ.

Rowlf είπε...

Πάντως ο Bernstein παρότι εξωφρενικά υπέροχος ως μαέστρος (ενίοτε ευχάριστος και ως συνθέτης) είναι ο ορισμός κάθε πιθανής και απίθανης έννοιας διαπλοκής.

Rowlf είπε...

ε, όχι και πιτσιρίκι ο πουρομάγερας. Πως τον κόβεις στη φωτό του; Το μόνο τεκνό εδώ γύρω είμαι εγώ! (The only gay in the vilage που λέει και στο Little Britain ή αλλιώς το σεμνά και ταπεινά που λέγαμε…)