11/11/10

Αναβάθμιση

Στο τμήμα επισκευών στο ΠΛΑΙΣΙΟ. Ένα σταθερό τηλέφωνο που είχα πάρει είχε χαλάσει και περίμενα στην ουρά να το δώσω για επισκευή (ίσχυε ακόμα η εγγύηση). Μπροστά μου ένας κύριος με ένα laptop. Έφτασε η σειρά του και ο υπάλληλος από το service τον ρώτησε ποιο είναι το πρόβλημα. Αυτός απάντησε ότι δεν λειτουργεί το Windows Update (ή όπως αλλιώς λέγεται, δεν θυμάμαι), δεν μπορούσε να κατεβάσει τις αναβαθμίσεις της Microsoft. Η απάντηση του υπαλλήλου ήταν περίπου: "Α δεν είναι τίποτα αυτό. Καλύτερα. Μην τα περνάτε τα Updates θα σας χαλάσουν το σύστημα. Προκαλούν conflicts". Ο κύριος έσκυψε το κεφάλι με στωικότητα μάζεψε το μηχάνημά του κι έφυγε χωρίς να πει λέξη. Ε σου λέει, έτσι είναι η τεχνολογία, δεν είναι να παίζουμε με αυτά τα πράματα.

Σκεφτόμουν ότι οποιοσδήποτε Mac χρήστης στη θέση του θα αντιδρούσε. Τι θα πει καλύτερα που δεν λειτουργούν τα αυτόματα Updates; Του το πούλησαν το μηχάνημα μαζί με το λογισμικό να έχει τη συγκεκριμένη λειτουργία ή όχι; (που εξάλλου είναι βασική λειτουργία του συστήματος) Τι θα πει τα Updates θα χαλάσουν το σύστημα; Υποτίθεται ότι κάνουν το ακριβώς ανάποδο, διορθώνουν bugs, προσθέτουν security patches κτλ Κι όμως αρκετός κόσμος στα Windows από ότι φαίνεται έχει εκπαιδευτεί να φοβάται τις αναβαθμίσεις του λειτουργικού. Δεν ξέρω αν για αυτό ευθύνεται η Microsoft, οι κατασκευαστές hardware ή οι retailers, αλλά το βρίσκω απαράδεκτο. Αυτό που μου κάνει περισσότερο εντύπωση είναι η σιωπηρή ανοχή των χρηστών για αυτή την κατάσταση.

(Το software update του Mac OS με πληροφορεί ότι κυκλοφόρησε το αναμενόμενο 10.6.5 update. Θα βάλω να εγκατασταθεί, δεν ξέρω τι και πως ακριβώς βελτιώνει/διορθώνει, διαβάζω το κείμενο της Apple που είναι μια γενική περιγραφή και μου φτάνει, εξάλλου δεν έχω ούτε τις γνώσεις ούτε τη διάθεση να κάθομαι να ελέγχω τέτοια πράγματα αλλά ποτέ δεν έχω ενδοιασμούς για το αν θα περάσω ή όχι τις αναβαθμίσεις. Υπάρχει εμπιστοσύνη ― αλλά και απαίτηση ― από την προηγούμενη εμπειρία ότι όλα θα πάνε καλά, δε θα υπάρξουν "conflicts", ούτε θα χαλάσει κάτι).

14 σχόλια:

un certain plume είπε...

Εγώ τα Windows 3.1 δεν τα αλλάζω με τίποτα.

Rowlf είπε...

Έχουν web browser τα 3.1?

un certain plume είπε...

Μόνο αν είσαι μερακλής και βάλεις Internet Explorer 2 σαν έξτρα. Υποστηρίζει και cookies :)

mahler76 είπε...

το να μην εγκαθιστάς τα updates τςν windows είναι μια πρακτική που την κάνουν πολλοί κυρίως ορμώμενοι από το γεγονός πως μπορεί κάποιο από αυτά να εντοπίσει πως είναι μούφα το λειτουργικό που έχεις. Φυσικά είναι εντελώς ανόητο ως πρακτική την στιγμή που η MIcrosoft παντού και πάντα αναφέρει πως οι ενημερώσεις πρέπει να εγκαθίστανται αμέσως.

Rowlf είπε...

@ un certain plume
extra IE με βουτήματα ε; πράγματι μερακλίδικη κατάσταση!

@ Mahler
ΟΚ αυτό που λες το καταλαβαίνω, αλλά το Πλαίσιο πουλάει υπολογιστές με μούφα Windows;

mahler76 είπε...

όχι αλλά πουλάει υπολογιστές με μούφα γνώστες υπολογιστών.

Aspete_students είπε...

Το άτομο στο πλαίσιο παρότι κυνικό έχει δίκιο.
Τα Automatic updates της Microsoft είναι ότι χειρότερο υπάρχει! Δεν έχει υπάρξει χειρότερο σύστημα. Μπορεί να υπάρχουν ψιλό-updates μερικών kbytes που βγαίνουν συνέχεια από την Knowledge Base. Το οποίο διορθώνει ή δεν διορθώνει, την επόμενη μέρα βγαίνει άλλο προς αντικατάσταση, δημιουργώντας άπειρα προβλήματα. Δεν είναι τυχαίο, ότι το Windows update αποτέλεσε και κερκόπορτα όπου μπήκαν διάφορα συμπαθητικά. Εκτός του ότι τα καθημερινά updates, σου δημιουργούν προβλήματα καθώς και δυσλειτουργείες (επανεκκινήσεις εκεί που δεν το περιμένεις, στο οποίο σημαίνει ότι πρέπει να κάνεις ρυθμίσεις ανάλογες να μην το κάνει κ.λπ)
Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν δημιουργηθεί groups που φτιάχνουν custom πακέτα και αξιολογούν τα updates και είναι πολύ πετυχημένα. Περιττό να πω ότι γαμούν το file system με τα temporary files κ.λπ κ.λπ, το registry και τα εντελώς αποτυχημένα uninstalation των system updates. Στην προσπάθεια τους να είναι πιο καλοί, τα μπέρδεψαν τα πράγματα. Κατηγοριοποιούν τα updates ως απαραίτητα και ως υποχρεωτικά
Βάζουμε μόνο τα Service packs (συνολική εμπειρία όλων των καθημερινών updates, τα πιο σίγουρα) και έχουμε απενεργοποιημένο το Windows Automatic Update. Και αν χρειάζεται κάτι για κάποιο πρόγραμμα το βάζουμε μόνο τότε κατά επιλογή. Αυτά τα λέω γιατί έχω να κάνω με ένα PC αλλά με πάνω από 100.
Και στον απλό χρήστη τι να του πεις; Τι να του εξηγήσεις; Γιατί πρέπει να τα γνωρίζει όλα αυτά; Το παιδί στο πλαίσιο δεν ξέρω πόσα ήξερε ή δεν ήξερε αλλά έδωσε την πιο σωστή απάντηση. Και πιστέψτε με ο κύριος με το φορητό, άκουσε αυτή την απάντηση και από αλλού.
Δεν το έπαιξε ειδικός, είπε την αλήθεια, τον γλίτωσε από ένα κόστος (αναξιολόγητο κατα την γνώμη μου και για τους τεχνικούς) και όχι μούφες.

mahler76 είπε...

εγώ πάντως 10 χρόνια τώρα που κάνω άμεσα τα updates δεν έχω συναντήσει πρόβλημα. ίσως απλά είμαι τυχερός.

Rowlf είπε...

@ Neco
δεν είχα ιδέα. Καλά αυτό που περιγράφεις δεν είναι μηχανισμός αναβάθμισης, χαμός στο ίσιωμα είναι. Και εντάξει κάνανε το λάθος και το φτιάξανε έτσι, δε βλέπουν ότι δε λειτουργεί καλά να το αλλάξουν; Οι πελάτες τους δεν τους λένε κάτι; Ποια είναι η διαφορά μεταξύ απαραίτητων και υποχρεωτικών; (και τα δυο μου ακούγονται εξίσου σοβαρά, σαν παίζουν με τις λέξεις μου φαίνεται) Πράγματι, αν έχει κάθε μέρα updates (δηλ. κάθε μέρα; έλεος!), μετά από μερικές μέρες θα λαλήσεις, θα τους σιχτιρίσεις και θα το κλείσεις το ρημάδι. Έχουμε και δουλειές να κάνουμε, δεν είναι να παίζουμε όλη μέρα με το σύστημα.

@ Mahler
νομίζω ο καθένας πρέπει να έχει μερικές ιστορίες να διηγηθεί με ατάκες πωλητών. Μη νομίζεις ότι με τους Mac είναι καλύτερα πχ το Πλαίσιο τώρα πουλάει και Mac και οι υπάλληλοι που τους πουλάνε δεν έχουν ιδέα. Παλιότερα με ένα φίλο είχαμε πάει στο Media Markt και οι άσχετοι είχαν αφήσει χύμα ανοιχτά, χωρίς κωδικούς όλους τους Mac. Μπήκαμε, βάλαμε δικούς μας κωδικούς σε όλους τους admin λογαριασμούς, ενεργοποιήσαμε τον root και βάλαμε κωδικό, βάλαμε κωδικό στο firmware, κάναμε logout και τους αφήσαμε να βγάλουν άκρη. Μάθανε και την επόμενη φορά τα είχαν κλειδωμένα.

Aspete_students είπε...

Παιδιά, μην είστε άδικοι με τους πωλητές. Αν ξέραν κάτι παραπάνω και της προκοπής στο πλαίσιο ή οποιοδήποτε άλλο μαγαζί ή αλυσίδα θα εργαζόταν; Μην είστε και εσείς απαιτητικοί...

Mahler, εγώ σε 20 χρόνια σε πολλά μηχανήματα (όχι σε ένα) έχω δει απίθανα πράγματα. Εξ' ιδίων μην κρίνεις τα αλλότρια.

the schwedisch chef είπε...

@ all

Δηλαδή, συγνώμη, συνεχίζουμε να το συζητούμε; Το ότι τα windows συνεχίζουν να μας απασχολούν οφείλεται στις επιθετικές μονοπωλιακές τακτικές της microsoft και στην αδυναμία των υπολοίπων να αντιπαρατεθούν μαζί της. Τα υπόλοιπα είναι μπούρδες. Η microsoft ευτυχώς, μετά την χαμένη δεκαετία των '00s, που δεν μπόρεσε να φτιάξει τίποτα αξιόλογο καινούριο και απλώς αναμασά τα ίδια και τα ίδια, θα μας αφήνει πλέον ολοένα και περισσότερο αδιάφορους.

mahler76 είπε...

@Neco73
ma agapite mou, ki eseis ex; idion ta allwtria krinete :)

Aspete_students είπε...

@mahler76

Όχι φίλτατε μου, εγώ δεν μίλησα για "ίδιο", μίλησα για "κοινό" ;-)

ΥΓ: Να προσέχεις τα updates (τι είναι και τι κάνουν)

mahler76 είπε...

μια χαρά δουλεύουν τα updates κανένα απολύτως πρόβλημα. Το ότι φυσικά κάνουμε αυτή την συζήτηση σε ένα στρατευμένο Macάδικο μπλόγκ πόσο trollάδες μας κάνει?