7/1/09

The last keynote

Όλοι οι συντάκτες του Εξώστη ανήκουμε στην περίεργη και ακατανόητη για τους απ' έξω συνομοταξία των χρηστών Macintosh. Έτσι χθες το ενδιαφέρον μας ήταν στραμμένο στο Keynote του απ' ότι φαίνεται τελευταίου Macworld (τελευταίο τουλάχιστον για την Apple). Πάει λοιπόν και το Macworld· από τα δυο μεγάλα πάρτυ των μακάδων μας έμεινε μόνο το WWDC.

Ως συνήθως μετά την παρουσίαση άρχισαν οι γκρίνιες (οι δυσαρεστημένοι εξάλλου είναι αυτοί που θα φωνάξουν). Μπορεί να είμαι πολύ πιο άρρωστος και να έχω υποστεί πολύ μεγαλύτερη από την θρυλούμενη πλύση εγκεφάλου που έχουν κάνει στους απανταχού Mac-heads γιατί για ακόμη μια φορά δεν κατάλαβα γιατί γκρινιάζουν όλοι αυτοί. Κι εκεί είναι το περίεργο ενώ φέτος την παρουσίαση δεν έκανε ο Steve Jobs που ως γνωστόν έχει το κληρονομικό χάρισμα και αποβλακώνει το ακροατήριό του με το περίφημο "reality distortion field" που εκπέμπει και σε κάνει να πηγαίνεις σαν το ζόμπι μουρμουρώντας "The - Steve - has - spo-ken. I - must - bu-y", εμένα πολύ μου άρεσαν όλα αυτά που παρουσίασε ο Phil Schiller, πιο πολύ από αυτά που είχε δείξει πέρυσι ο Jobs. Λέτε να έκανε μεταβίβαση χαρίσματος ο Jobs στον Schiller και να είχε και αυτός reality distortion field; Όλα να τα περιμένει κανείς από αυτούς τους ανάλγητους καπιτάλες.

Φέτος είναι εύκολο για όσους θέλουν να γκρινιάζουν να βρουν κάτι. Γκρινιάζουν γιατί η Apple δεν ανταποκρίθηκε στο σύνολο των φημών που λέγανε τι προϊόντα θα βγάλει. Δεν έχει σημασία αν είχανε κάποιο νόημα (πρακτικό, εμπορικό ή άλλο) όλα αυτά που κυκλοφορούσαν, εφόσον κυκλοφορούσαν έπρεπε μετά η Apple να τα πραγματοποιήσει. Εδώ είχαν καταφέρει να γκρινιάξουν και όταν παρουσίασαν το iPhone που είχε ξεπεράσει κατά πολύ κάθε προσδοκία και κάθε φήμη· το είχαν βρει πολύ ακριβό και δεν έψηνε καφέ (οι διάφορες πατάτες που δεν κάνανε ούτε τα μισά και είχαν υψηλότερες τιμές άλλων εταιριών δεν ήταν ακριβές).

Θεωρούν λίγες τις βελτιώσεις στις σουίτες iLife και iWork όσοι γκρινιάζουν; Γιατί περνάει στο ντούκου η κατάργηση ουσιαστικά του DRM που πέτυχε και επέβαλε η Apple στις δισκογραφικές με την χρόνια και σταθερή πολιτική της και όχι οι διάφορες ακτιβιστικές καταναλωτικές οργανώσεις με τα πυροτεχνήματά τους; Δεν αρέσει στην Greenpeace (είμαι σίγουρος ότι δεν αρέσει γιατί η Apple δεν είναι "χορηγός" τους) η καινούρια μπαταρία του MacBook Pro;

Η Apple έχει ανεβάσει ένα video stream της παρουσίασης το οποίο και σας προσκαλώ να παρακολουθήσετε, αν έχετε χρόνο και διάθεση (και υποθέτω ότι εντός των επόμενων ωρών/ημερών θα βγει και το αντίστοιχο podcast που θα μπορεί να κατεβάσει κανείς).

Το δίλημμά μου είναι το εξής: Να πάρω τώρα το καινούριο 17άρι MacBook Pro που θέλω να αντικαταστήσω τον φορητό μου υπολογιστή ή να περιμένω να βγει το Snow Leopard;

5 σχόλια:

mahler76 είπε...

εγώ θα περίμενα και τ νέο λειτουργικό και την επίσημη στήριξη σε οδηγούς Blue Ray που για κάποιο λόγο δεν βλέπουμε στα μηχανάκια της Apple. πάντως το νέο της 17άρι με κώλασε (και όχι δεν είναι ορθογραφικό λάθος το προηγούμενο).

Rowlf είπε...

Κι εγώ έτσι σκέφτομαι από τη μια, Mahler, αλλά δεν ξέρω αν θα αντέξω. Μεγάλος πειρασμός (που είσαι Συντυχάκη;)

Όσο για τη χρήση Blue Ray drives από την ίδια την Apple δε θα έβαζα το χέρι μου στη φωτιά. Ναι μεν είχε τοποθετηθεί από την αρχή στο Blue Ray camp, αλλά αν προσέξεις αυτή τη στιγμή η Apple έχει στοιχηματίσει στο ότι το μέλλον δεν βρίσκεται στο high def αλλά στο low def. Ή μάλλον για να το θέσω με περισσότερη ακρίβεια θεωρούν ότι το μέλλον βρίσκεται στο internet. Δε θα βλέπουμε ταινίες από δίσκους αλλά θα τις κατεβάζουμε (ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, το κάνουμε ήδη) είτε στον υπολογιστή μας είτε κατευθείαν στην τηλεόραση είτε σε κάποιο home server και από εκεί θα μπορούμε να τις δούμε στη συσκευή της αρεσκείας μας (είτε πρόκειται για desktop υπολογιστή είτε για τηλεόραση είτε για φορητό είτε για iPod είτε για κινητό τηλέφωνο). Το high def στην περίπτωση αυτή εξαρτάται από το διαθέσιμο bandwidth (που ελπίζουμε ότι θα αυξηθεί δραματικά στο μέλλον). H Apple έχει ποντάρει στο θάνατο των CD, DVD & BD που θεωρεί ότι είναι πιο σύντομος από όσο μπορεί να φαντάζει.

Ήδη το iTunes και το iTunes Store κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση· από κοντά ακολουθούν προϊόντα όπως το AppleTV και εν μέρει το Time Capsule. Κάτι ακουγόταν και για media home server αντίστοιχο με αυτά της Microsoft στις φήμες προ του Macworld -και κάποιοι φάνηκαν να απογοητεύονται γι' αυτό- αλλά βρίσκω ότι αυτό δεν έχει νόημα τη στιγμή που έχουν ποντάρει στα προαναφερθέντα προϊόντα.

Χαρακτηριστικό είναι ακόμη ότι ενώ όλες οι εφαρμογές του iLife έχουν καινούρια features το μόνο που δεν έχει είναι το iDVD (δεν είμαι καν σίγουρος αν βάλανε καινούρια themes -που ήταν η μόνη αλλαγή που κάνανε την προηγούμενη φορά).

Βέβαια αν κάποιος θέλει τόσο πολύ blue ray μπορεί να βάλει ένα εξωτερικό, κανένα πρόβλημα (πλην του επιπλέον κόστους) ή αν έχει Mac Pro να εγκαταστήσει πανεύκολα ένα μόνος του.

SK είπε...

Eγώ πάω για MacBook Pro, το G4 μου έχει παλιώσει! (Εκτός και αν γίνουν περικοπές στο πρόγραμμα αντικατάστασης υπολογιστών στο πανεπιστήμιό μου - που δεν αποκλείεται με την κρίση στην οικονομία - κόβουν από παντού αυτές τις μέρες!).

Rowlf είπε...

Κι εγώ, SK, έχω βάλει σειρά να ανανεώσω τον… στόλο μου που αποτελείται ακόμα από PPC αποκλειστικά. Η απόσυρση ενός 12'' G4 PowerBook προηγείται. Ο PowerMac βαστάει ακόμα (από το 2003).

Οι μουσικοί παραδοσιακά έχουμε μια αδυναμία στους Mac (ειδικά μετά το OS X καθώς υπάρχει ακόμα software που πάει πίσω στην εποχή των NeXT Cubes και του NEXTSTEP και μερικά από τα σημαντικότερα ινστιτούτα όπως το IRCAM βγάζουν το software τους κυρίως αν όχι αποκλειστικά για Macintosh). Νόμιζα ότι οι φυσικοί θα είσαστε πιο Linuxάδες. Πολύ ευχάριστο που ακούω ότι χρησιμοποιείτε και Macs. Βέβαια όσο έχω καταλάβει η Apple πρέπει να έχει αρκετά καλό μερίδιο στα αμερικανικά πανεπιστήμια.

SK είπε...

Όντως, τα mac είναι πολύ κοινά στην ακαδημαïκή κοινότητα. Η μεγάλη πλειοψηφία των γνωστών και φίλων μου έχουν mac.