15/1/09

Οι όροι της συζήτησης

Οι φίλοι μου και εγώ δημιουργήσαμε αυτό το blog για να γράφουμε για τα πράγματα που μας συγκινούν και μας γοητεύουν. Γρήγορα παρατηρήσαμε πως αυτό που συνέβαινε είναι το ίδιο που συμβαίνει και στις μεταξύ μας συζητήσεις, οφείλαμε να ξεκαθαρίσουμε πρώτα τους όρους της συζήτησης.

Στην τέχνη και ειδικότερα στη μουσική που καταναλώνεται σε μεγαλύτερες ποσότητες ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει αισθητική κρίση. Όμως συνήθως ξεχνούμε ότι κάθε τέχνη έχει τους δικούς της κανόνες και περιορισμούς. Η γνώση των κανόνων ονομάζεται αισθητική παιδεία. Κάποιοι την κατέχουν διαισθητικά, κάποιοι έπειτα από εκπαίδευση. Κάθε αισθητική κρίση κρίνεται στη βάση της γνώσης των κανόνων. Στην αισθητική κρίση που δεν τους προϋποθέτει αξίζει μόνο η απόρριψη. Δεν χωράνε ευγένειες ή εκπτώσεις.

Αυτή η ανάρτηση γράφτηκε στο καινούριο MacBook Pro 17''. Rowlf, σε πρόλαβα. Για όσους αναρωτιούνται, πλέω στον Ειρηνικό με κατεύθυνση τις ακτές της Λατινικής Αμερικής.

Καλό βράδυ.

3 σχόλια:

SK είπε...

Με γειά το MacBook! Kαι καλά ταξίδια!

Rowlf είπε...

Άργησες αλλά έγραψες.
Όπως πάντα λακωνικός και αφοριστικός. Waldorf, θέλω πάντως να τονίσω την σημασία της διαίσθησης. Το blog αυτό εκτός από σχόλια μουσικών, έχει τη χαρά να έχει δεχτεί εξαιρετικά εύστοχα σχόλια από ανθρώπους που δεν έχουν μουσική εκπαίδευση, αλλά είναι αυτό που θα λέγαμε ευαίσθητοι ακροατές (έχουν μουσική διαίσθηση).

Κατά τα άλλα ζηλεύω διπλά. Και γιατί μπορείς να γυρνάς συνεχώς όλο τον κόσμο αλλά κυρίως για το MacBook. Ακόμα δεν κυκλοφόρησε επισήμως ούτε στην αμερικανική αγορά! Δε με εκπλήσσει βέβαια αυτό με τα τρελά κονέ που έχεις.

mahler76 είπε...

το πήρες!!!! καλορίζικο!!! και καλό ταξίδι!!!