17/11/11

ΜΜΜ (Μικρά Μη Μουσικά)

1.

Κατέρρευσε ο υπολογιστής μου (MacBook). Είχα καλεσμένους στο σπίτι για μερικές μέρες, παραχώρησα ευγενικά τον υπολογιστή, μόλις έφυγαν αρχίσαν τα προβλήματα. Κολλούσε, αργούσε να μπουτάρει. Προσπάθησα να σώσω ό,τι σωζότανε, έκανα μια επανεγκατάσταση του λειτουργικού. Καμιά ιδιαίτερη βελτίωση. Μηδένισα τον σκληρό και ξαναεγκατέστησα για δεύτερη φορά το λειτουργικό. Αρχική βελτιώση, σιγά σιγά τα ίδια προβλήματα. Έκανα το hardware test· στο μικρό δεν έδειχνει πρόβλημα, το μεγάλο κολλούσε. Η ιστορία κράτησε περίπου τρεις εβδομάδες. Τελικά τον πήγα στο σέρβις. Εξαιρετικοί. Εϊχε πρόβλημα ο σκληρός, μου τον αντικατέστησαν, σε λιγότερο από μια ώρα είχα τον υπολογιστή μου πίσω και για την ώρα που περίμενα μου έδωσαν κουπόνι για δωρεάν καφέ στην καφετερία του μαγαζιού. Άψογοι. Και είναι απλώς μεταπωλητές.

2.

Το τελευταίο πόντκαστ του Ντεντίου εξαιρετικό. Μιλάει για το πώς ο επεμβατικός και ρυθμιστικός ρόλος του κράτους εμποδίζει την καινοτομία σε διάφορους τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας. Και δείχνει με απλά παραδείγματα - και γι' αυτό ο λόγος του είναι πιο πειστικός - πώς εξαιτίας αυτών των παρωχημένων νομοθετικών πλαισίων που οφελούν διάφορες ομάδες και συντεχνίες, οι πολίτες και οι καταναλωτές δεν μπορούν επωφεληθούν από μικρές και ορισμένες φορές προφανείς αλλάγες σε τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση κα. Αλλά φαντάζομαι πως αυτά για την Ελλάδα ακούγονται εντελώς αλαμπουρνέζικα.

3. Τώρα που έγραψα για συντεχνίες θυμήθηκα αυτό το πολύ ωραίο άρθρο. Διαβάστε το ολόκληρο, αξίζει τον κόπο. Ιδιαίτερα διαφωτιστικό το τρίτο σκέλος που αφορά την 'απεχθή' διάσταση του ελληνικού χρέους. Κλείνω αντιγράφοντας ένα σύντομο απόσπασμα:

Το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι το γνήσιο προϊόν της καταληστεύσεως του δημοσίου πλούτου από συντεχνίες, συνεταιρισμούς, συνδικαλιστικά σωματεία, δημόσιες επιχειρήσεις και κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες. Όλος αυτός ο εσμός της ελληνικής, σοβιετικού τύπου, κλεπτοκρατίας δίνει σήμερα τον υπέρ πάντων αγώνα για να καταρρεύσει η χώρα. Είναι η μόνη ελπίδα τους. Διότι, μία ελληνική κατάρρευση θα αφήσει άθικτους όλους τους μηχανισμούς της διαφθοράς και θα ενισχύσει τις εξουσίες των συντεχνιών.

Για παράδειγμα, επιχειρηματίες που τροφοδοτούν τις διάφορες φιλολογίες περί επιστροφής στην δραχμή, είναι ξεκάθαρο τι επιδιώκουν. Έχοντας τεράστια χρέη στο εσωτερικό και γερές καταθέσεις στο εξωτερικό, σε περίπτωση που η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή νομίζουν ότι θα εξοφλήσουν τα χρέη τους σε υποτιμημένες δραχμές, εισάγοντας υπερτιμημένα ευρώ. Θα συμβεί, δηλαδή, ό,τι συνέβη στην πάλαι ποτε Σοβιετική Ένωση, στην οποίαν οι ολιγάρχες της νομενκλατούρας αγόρασαν σχεδόν τα πάντα με υπερτιμημένα έναντι του ρουβλίου δολάρια που είχαν φυγαδεύσει στο εξωτερικό την περίοδο του κομμουνιστικού καθεστώτος. Με το χρήμα αυτό οι ολιγάρχες, όχι μόνον απέκτησαν αμύθητες περιουσίες, αλλά εγκατέστησαν και τις δικές τους πολιτικές εξουσίες. Έτσι, η σημερινή Ρωσία ελέγχεται από τους ολιγάρχες του χρήματος και αυτούς που αποτελούν το πολιτικό τους σκέλος.

Αυτό το μοντέλο «οραματίζονται» κάποιοι και για την Ελλάδα, γι’ αυτό και επιδιώκουν με κάθε μέσον να την αποκόψουν από την Ευρώπη.

7 σχόλια:

Rowlf είπε...

"Αναλυτές" υπάρχουν πολλοί Ντεντίου όμως ένας.

figurehead είπε...

θα ηεθελα να ρωτησω.Εχω ενα ibook G4 το 2005.Τον τελευταιο χρονο οταν τον ανοιγω ακουω την συγχορδια,το πληκρολογιο λειτουργει αλλα η οθονη ειναι εντελως μαυρη.Μετα απο μια δυο μερες ξαναλειτουργει κανονικα.Ειχες καθολου αυτο το προβλημα;Μηπως ξερεις τι πρεπει να κανω;;
Α!Επισης ο μακ εχει γινει πολυ αργος.

Rowlf είπε...

Όσο μπορώ να καταλάβω από την περιγραφή σου:

Ο ήχος έναρξης δείχνει απλώς ότι ξεκινάει το open firmware (το αντίστοιχο του BIOS που είχαν τα PPC). Το ότι η οθόνη μένει μαύρη σημαίνει ότι δε μπορεί να βρει να ανεβάσει το σύστημα (όταν αρχίζει να ανεβαίνει το σύστημα η οθόνη γίνεται γκρι). Δοκίμασε να τρέξεις από τα δισκάκια της Apple τα Hardware tests ή πήγαινε τον υπολογιστή για service.

Έτσι κι αλλιώς τα G4 είναι πολύ παλιά τεχνολογία (από το 1999). H Apple τα χρησιμοποιούσε ακόμα το 2005 γιατί δεν κατάφεραν ποτέ να ρίξουν τις θερμοκρασίες του G5 ώστε να το βάλουν σε φορητό υπολογιστή. Ίσως είναι ώρα για αναβάθμιση.

the schwedisch chef είπε...

@ figurehead

Όπως έγραψε κι ο μούργος, μάλλον το πήραν τα χρόνια το ibook. Ποια έκδοση του λειτουργικού τρέχεις;

figurehead είπε...

osx 10.4.11.

Aπ'οτι διαβασα στο internet η περιπτωση λεγεται black screen death.
http://en.kioskea.net/forum/affich-18355-my-g4-ibook-screen-won-t-turn-on
Αυτο συμβαινει σε ολα τα παλια mac...
Κριμα γιατι τοτε εδωσα κανα 1400 ευρω.Τοτε το maxmsp και το open music λειτουργουσαν μονο με mac αλλα παρολο που πλεον λειτουργουν με windows ,μου ειναι δυσκολο να ξαναδουλεψω με με pc.Κακη συνηθεια τα μακ.Ξενερωνεις αγρια μετα με τα windows.
Αυτο που σκεφτηκα ειναι να αγορασω ενα mac pro με μικρη οθονη,και οταν δουλευω με τα μουσικα προγραματα στο σπιτι,να το συνδεω με μια μεγαλη οθονη.Το μικρο mac pro κανει γυρω στα 900 ευρω.Ειναι πολλα τα λεφτα για 15αρα οθονη..Δυσκολη αποφαση.

Rowlf είπε...

Μάλλον εννοείς Mac Book Pro. Το πιο φτηνό Mac Pro κάνει πάνω από 2500. Αν δεν σε πειράζει ο αργός σκληρός δίσκος (αλλά και το iBook αργό έχει) τότε και το Mac mini θα σου κάνει δουλειά.

Επειδή το σύστημά σου είναι παλιό έλεγξε τι γίνεται με τη Max που έχεις. Αν τρέχεις κάποια 4.x δεν ξέρω αν αυτή τρέχει στο Lion με το οποίο έρχονται τα καινούρια Mac. Η 5 και φυσικά η 6 τρέχουν. Αντίστοιχα και για το Open Music. Γενικά τσέκαρε τι παίζει με τις εφαρμογές που έχεις και χρειάζεσαι γιατί από το Tiger ως το Lion πολλές μπορεί να μην τρέχουν.

the schwedisch chef είπε...

@figurehead

Μια χαρά σε έβγαλε το ιβοοκ. Ο πρώτος μου μακ ήταν ένα powerbook. Πέντε χρόνια κράτησε χωρίς κανένα πρόβλημα, στα τελευταία του τα έφτυσε το dvd-drive και πλέον το κατέβαζε σελίδες στο ίντερνετ πολύ αργά. Είχε βαρύνει.

Σκέψου πως windows laptop θα σε βγαλει τρία χρόνια το πολύ.

Προσωπικά, είδα πως το powerbook προσέφερε πολλά περισσότερα από όσο χρειαζόμουν και πέρυσι αγόρασα το μακβοοκ. Εϊχα ανάγκη έναν φορητό. Πήρα μαζί και μια οθόνη και είμαι μια χαρά.

Τι θα έκανα τώρα ένα χρόνο μετά; Μάλλον θα αγόραζα ένα μακμίνι και ένα ιπαδ. Δεν ανήκω στην κατηγορία του poweruser. Ό,τι video και audio χρειάζεται να επεξεργαστώ το κάνω μια χαρά και στο μακβοοκ. Το μακμίνι που το έχω δουλέψει αρκετά τους τελευταίους μήνες λόγω συμπτώσεων είναι εγγύηση.