9/6/10

Extensions

Όχι, δε θα ασχοληθώ με τα κομμωτήρια.

Όσοι χρησιμοποιείτε ως web browser το Safari κατεβάστε από εδώ το καινούριο Safari 5. Eίναι αρκετά πιο γρήγορο από το 4. Το νέο κόλπο με το Reader mode μου αρέσει, αλλά θα δείξει τελικά πόσο θα αποδειχθεί χρήσιμο.

Μετά από πιέσεις η Apple πρόσθεσε extensions για το Safari όπως πχ έχει ο Firefox. Να πω την αλήθεια την ιδέα των extensions την βρίσκω άνευ ουσίας, ανήκει στα features που μέχρι πρότινος οι Firefox και Chrome αναφέραν ως πλεονεκτήματά τους απέναντι στο Safari, αλλά σε μένα δε λέει τίποτα. Δε θέλω πολύπλοκο και βαρύ browser, και στο Firefox που χρησιμοποιώ ως δεύτερο browser μόνο δυο έχω εγκαταστήσει.

Ιδού μερικά extensions από τα πιο χρήσιμα (που λέει ο λόγος) που βρήκα για το Safari 5 (μα πότε πρόλαβαν, τη Δευτέρα το βγάλανε):
  • Snapper
  • Σώζει μια σελίδα ως αρχείο png. Η μόνη χρήση που μπορώ να φανταστώ είναι αν κάποιος θέλει να σώσει ως εικόνα μια σελίδα που δε χωράει ολόκληρη στην οθόνη, γιατί αν χωράει στην οθόνη το extension αυτό είναι άχρηστο αφού και στο Mac OS X και στα Windows υπάρχουν keyboard shortcuts για screenshots.
  • ScribeFire
  • Για να γράφεις και να ανεβάζεις αναρτήσεις στο blog σου. Δηλ. για να καταλάβω: είσαι τόσο βιαστικός που δεν προλαβαίνεις να κάνεις login στο blog για να γράψεις από εκεί; Το χρειάζεται κανείς αυτό πραγματικά;
  • Reload button
  • Κάποιοι είχαν ενοχληθεί όταν η Apple άλλαξε το interface και τοποθέτησε το Reload στα δεξιά του web address (υποθέτω για λόγους συνέπειας με το interface του Mobile Safari στο iPhone). Αυτό το extension επαναφέρει το παλιό κουμπί. Οι περισσότεροι πάλι χρησιμοποιούμε το shortcut, cmd-R, οπότε δε μας πολυνοιάζει όπου κι αν βρίσκεται.
  • AdBlock
  • Ένα από τα δυο που έχω εγκατεστημένο στο Firefox. Αλλά στο Safari για Mac ήδη κυκλοφoρεί σαν plugin το ClickToFlash που κόβει τις περισσότερες διαφημίσεις αφού είναι σε Flash, οπότε δεν θα το περάσω.
Κάτι ακόμα, εδώ και καιρό ψάχνω να βρω μια εναλλακτική λύση στο Flash player που βάζει το box.net για τα αρχεία ήχου. Μια λύση είναι να καλέσω το QuickTime ή όποιο media plugin χρησιμοποιεί κάθε σύστημα/browser. Ο λόγος που δεν το κάνω είναι ότι έτσι το αρχείο κάνει autobuffer αμέσως με το που φορτώσει η σελίδα και αν υπάρχουν αρκετά σε μια σελίδα (πράγμα που συμβαίνει συχνά στο blog) αυτή θα σέρνεται. Η λύση που προτείνει η Apple είναι χρήση javascript controls σε συνδυασμό με QuickTime ώστε να ξεκινά το buffering όταν κάποιος πατήσει play. Javascript όμως δεν ξέρω, ούτε έχω χρόνο και διάθεση να κάθομαι να μαθαίνω μόνο και μόνο για τα αρχεία ήχου των αναρτήσεων, χώρια που δεν είμαι σίγουρος ότι ο Blogger τα υποστηρίζει όλα αυτά. Η πιο απλή λύση που δε χρειάζεται κάποιο plugin ή ιδιαίτερο κόπο/γνώσεις είναι το audio tag που εισάγει το html5 στο οποίο μπορείς να ορίσεις παράμετρο preload="none". Δυο προβλήματα σε σχέση με αυτό:

  • Το box.net που χρησιμοποιώ μέχρι στιγμής δε μοιάζει να ενθουσιάζεται με όλα αυτά, μια λειτουργεί, μια δε λειτουργεί (αυτό πρέπει να διορθώνεται σχετικά εύκολα: βρίσκω άλλη υπηρεσία που παίζει καλά με τα νέα web standards)
  • Αυτή τη στιγμή οι μόνοι browsers που υποστηρίζουν το audio tag του html5 είναι από τη μια όσοι στηρίζονται στο WebKit δηλ. η συντριπτική πλειοψηφία των mobile browsers και από τους desktop o Safari και ο Chrome και από την άλλη ο Mozilla Firefox. Όμως ενώ ο Firefox υποστηρίζει το html5/audio tag δεν υποστηρίζει το mp3 αλλά έχει αυτό το δογματικό κόλλημα των λινουξο-οπενσορσάδων με το Theora ogg που κανείς εκτός από τη wikipedia δε χρησιμοποιεί και που όσο προχωράμε στη mobile εποχή θα γίνεται όλο και πιο ακατάλληλο και παρωχημένο. Οπότε σε Firefox το audio tag λειτουργεί μόνο αν χρησιμοποιήσει κανείς ogg αρχεία που όπως οι περισσότεροι απλά δε γουστάρω να χρησιμοποιήσω. Για να εξηγούμαι: μέσα σε ένα audio tag είναι δυνατόν κανείς να ορίσει δυο sources ένα με mp3 κι ένα με ogg. Ο Firefox θα χρησιμοποιήσει το ogg, οι WebKit browsers θα χρησιμοποιήσουν όποιο δηλώνεται πρώτο. Θα μπορούσα λοιπόν να ανεβάζω κάθε κομμάτι σε δυο φορμά mp3 και ogg. Δεν πρόκειται να το κάνω.

Σαν τεστ πάντως θα επιχείρησω να χρησιμοποιήσω παρακάτω το audio tag. Όσοι χρησιμοποιείτε Safari, Chrome ή κάποιον browser της οικογένειας WebΚit, αν θέλετε αφήνετε feedback για το πως (ή αν, λόγω box.net) λειτουργεί. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να δείτε το μήνυμα ότι browser σας δεν υποστηρίζει αυτό το html στοιχείο.

Πρόκειται φυσικά για ένα από τα Extensions του Morton Feldman, πιάνο παίζει η Aki Takahashi.

Extensions 3

5 σχόλια:

SK είπε...

Μια χαρά λειτουργεί το τεστάκι, στο Safari 4. Στο Firefox 3.6.3 δεν λειτουργεί: μπορώ να κάνω save το mp3, αλλά όχι να το παίξω στην ιστιοσελίδα...

Φίλοι μου που έχουν το Chrome μου λένε πως είναι πολύ καλό. Μάλλον θα το εγκαταστήσω κι εγώ, αν και διστάζω να έχω τρεις browser συγχρόνως - δύο δεν μου φτάνουν?

Rowlf είπε...

OK, σ' ευχαριστώ.

Παρομοίως κι εγώ: Safari και Firefox, και μένα 3ος browser μου φαίνεται ότι είναι πολύ.

Πάντως αν το δοκιμάσεις, πες μου.

Α, στο iPhone δε φορτώνει το κομμάτι! Δεν υποτίθεται ότι το mobile Safari είναι html5 compliant?

Rowlf είπε...

OK,
ανατρέχοντας σε αυτό βρήκα τι γίνεται.

Όσοι browsers παίζουν με το html5 αναγνωρίζουν το audio tag είτε μπορούν να παίξουν το φορμά που παραπέμπει είτε όχι (όπως πχ ο Firefox στη συγκεκριμένη περίπτωση).

Το δε iPhone επίσης αναγνωρίζει το audio tag και μάλιστα μπορεί να παίξει mp3. Το πρόβλημα είναι αλλού. Μεταξύ άλλων διαβάζω στο παραπάνω pdf το εξής:

In Safari on iPhone OS (for all devices, including iPad), where the user may be on a cellular network and be charged per data unit, autobuffering and autoplay are disabled. No data is loaded until the user initiates it. This means the JavaScript play() and load() methods are also inactive until the user initiates playback, unless the play() method is triggered by user action. In other words, a user-initiated Play button works, but an onLoad play event does not.

Πολύ απλά αυτό που συμβαίνει είναι ότι όπως το έχω τώρα το audio υπάρχει εκεί και κάθεται περιμένοντας κάποιος να το ξεκινήσει, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω javascript. Νάτο πάλι το javascript. Back to square one λοιπόν.

Rowlf είπε...

Γράψτε λάθος.

Λειτουργεί στο iPhone, αλλά επειδή τα νέα controls που έχει φτιάξει η Apple είναι scalable (διότι είναι resolution independent και πιθανόν είναι vector graphics) το play button γίνεται τόσο μικρό που είναι αδύνατο να το πατήσεις παρά μόνο αν κάνεις το μέγιστο δυνατό zoom in.

Θα πρέπει να το διορθώσουν αυτό.

Rowlf είπε...

Δεν πρόλαβα να το γράψω και το διορθώσανε:

στο iOS 4 που κυκλοφόρησε χθες!

Άλλο ένα βήμα πιο κοντά, αρχίζω να το σκέφτομαι να σταματήσω το Flash…