7/4/09

Λαβύρινθος και βαδίσματα

Έφθασε στο inbox του Rowlf πριν από κάποιο καιρό το ακόλουθο email που θα διαβάσετε παρακάτω. Τι καταλαβαίνετε εσείς από αυτό; Αν θέλετε σχολιάζετε:

Το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος σε κίνδυνο!

Εκπροσωπώντας την ομάδα διοργάνωσης του Μουσικού Χωριού και, πιστεύουμε, το πολυπληθές ανθρώπινο δυναμικό που στηρίζει την κοινότητα μας, εκφράζουμε την συμπαράσταση μας στον θεσμό του Λαβύρινθου και καταδικάζουμε την απίστευτη στάση της πολιτείας και την άρνηση των δημόσιων φορέων για επαρκή χρηματοδότηση του.

Ο Λαβύρινθος είναι ένας από τους ελάχιστους χώρους ελεύθερης διακίνησης ιδεών και κουλτούρας στην Ελλάδα, πηγή γνώσεων και ερεθισμάτων για κάθε άνθρωπο της τέχνης. Ο Ross Daly και οι συνεργάτες του, με προσωπικό κόστος και από το υστέρημα του πολύτιμου χρόνου τους, δημιούργησαν υποδομές και προϋποθέσεις για ένα μοντέλο πολυπολιτισμικής μουσικής εκπαίδευσης και πράξης που δεν έχει περάσει καν από τη φαντασία των "διαχειριστών" της ελληνικής μουσικής εκπαίδευσης που δρουν στον ακαδημαϊκό και πολιτικό χώρο.

Στη χώρα μας κάθε διαυγής, καλοδουλεμένος ήχος που φτάνει από Ανατολή και Δύση μετατρέπεται στα χέρια των "παραγόντων" σε κρότο και θόρυβο. Η διαιώνιση της αισθητικής των τσολιάδων, της "εθνικής κληρονομιάς", της Eurovision, της "φίρμας", του μιμιτισμού και κάθε άλλης κουλτούρας ύπνωσης, αποζυμούν γιγάντια ποσά από τα δημόσια ταμία και εγκλωβίζουν την ακοή μας σε άγονες στέπες, στερώντας από τη σύγχρονη δημιουργία το ζωτικό της χώρο και από την πολιτισμική κληρονομιά το σεβασμό που της αξίζει.

Λέμε όχι στην καταναγκαστική μοναξιά στην οποία ωθούνται τα πρόσωπα με ελπιδοφόρα οράματα και καταγεγραμμένες πράξεις. Σήμερα είναι ο Λαβύρινθος, αύριο είναι ο κάθε υγιείς θεσμός που απέμεινε, μεθαύριο θα είναι η σιωπή. Να πιέσουμε με κάθε τρόπο τους υπευθύνους για άμεση στήριξη, να κατανοήσουμε ότι η οικονομική ενίσχυση του πολιτισμού δεν είναι θέμα προσωπική έμπνευσης και γούστου του κάθε πολιτικού αλλά υποχρέωσή του και ότι η πρόσβαση στον πολιτισμό είναι κεκτημένο δικαίωμα του κάθε πολίτη.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Λαβύρινθου (
www.labyrinthmusic.gr) για ενημέρωση και δράση.

Ευχόμαστε καλό κουράγιο στον φίλο και εμπνευστή Ross και τους συνεργάτες του.
Θα σταθούμε δίπλα του.



(Ακολουθούν οι υπογραφές των συντακτών του κειμένου).
Το νόημα του κειμένου όπως το διαβάζω εγώ είναι: το κράτος οφείλει να σώσει τον πολιτισμό του οποίου εμείς είμαστε (οι μόνοι;) υψηλοί θεματοφύλακες.


Αντί πρώτου σχολίου ας παραθέσω ένα απόσπασμα από το Monty Pythons Flying Circus:

3 σχόλια:

Rowlf είπε...

Το μεγαλύτερο μέρος του κειμένου λέει τα ίδια και τα ίδια που ακούω εδώ κι εκεί (γιατί το κράτος να δίνει λεφτά για τη Eurovision που είναι μια σαβούρα και να μη δίνει σε μας που κάνουμε τόσο άξια πράγματα, γιατί η κακούργα κενωνία να ακούει Βίσση και όχι τη δική μας πχιότητα … μπλα μπλα μπλα). Ως προς αυτό το σκέλος καμία… πρωτοτυπία.

Εντοπίζω την πρωτοτυπία του κειμένου στην ακόλουθη φράση που επιχειρεί να δείξει τη σημασία του Λαβύρινθου (η οποία αναλύεται κατόπιν):

"Ο Λαβύρινθος είναι ένας από τους ελάχιστους χώρους ελεύθερης διακίνησης ιδεών και κουλτούρας στην Ελλάδα…"

Τι λέτε ωρέ παληκάρια; Έχει και η κουλτούρα το άσυλό της; και δεν το ξερα; "Κάτω τα χέρια από το άσυλο" ένα πράμα.

Θέλω πάντως να πιστεύω ότι τους ξέφυγε η έκφραση αυτή, ότι ήταν μια βιαστική και άτυχη στιγμή.

Ανώνυμος είπε...

Geia sas apo ta 3ena. Thn allh bdomada konta sas. Loipon, eixame pei Statler pws 8a ginontan kapoia stigmh mia anarthsh sxetika me to nomiko plaisio tou politismou sthn Ellada. Auth h paparia poua anebases - kai kala ekanes pou thn anebases - entassetai akribws se authn th maramenh pleon salata pws to kratos ofeilei na forntizei ton politismo kai meta erxontai diafores alles neofasistikes new age blakeies. Loipon, as milhsoume kapoia stigmh gia to plaisio na piasoume to 8ema sth bash tou. Alliws apo tetoia keimena 8a exoume panta polla sth dia8esh mas na sxoliazoume kai na gelame.

Rowlf είπε...

Έλα ρεεε,
έπρεπε να 'γραφες και τα άλλα που μου έλεγες στο τηλέφωνο και είχα πέσει κάτω από τα γέλια…